Мъжкото достойнство е еволюирало само веднъж

Учени установиха, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на аминота /влечуги, птици, бозайници/, като еволюцията е била еднократна, а цялото многообразие от форми се е появило под влияние на различните условия на средата, съобщи Biology Letters.

Възрастният новозеландски гущер туатара /Sphenodon punctatus/ е "живо изкопаемо": последен представител на разреда, изчезнал от лицето на планетата заедно с динозаврите. Животното е забележително с липсата на пенис. Изучавайки гущера учените могат да разберат дали предшествениците на туатара са притежавали мъжки полов орган /и впоследствие са го загубили/, или никога не са имали такъв.

Учените са потърсили отговор на въпроса, като са изследвали яйцата на гущера и са проследили развитието на ембриона. Проблемът е бил, че туатара е изчезващ вид и се размножава много бавно. Необходими са му около 10 години, за да достигне полова зрялост. А самката снася яйца по един път на 2-5 години. Всяко яйце е много високо ценено и е под контрола на властите в Нова Зеландия.

Заключенията си специалистите все пак успели да направят въз основа на изследване на съхранявани в Харвардския музей по сравнителна зоология хистологични срезове на ембриони на туатара от 1909 година. Учените използвали снимки на ембриони на гущери, за да пресъздадат триизмерната им структура с помощта на софтуер.

Било констатирано, че макар туатара да няма външен фалос, пенис е започнал да израства по време на еволюцията на вида. В даден момент гениталният израстък изчезнал и затова туатара се появяват на бял свят без фалоси. Ембрионното развитие показва, че при гръбначните амниота пенисите са еволюирали само веднъж.

Съвременното многообразие от форми е възникнало с времето, с развитието на отделните видове. Много змии например имат "хемипениси" - представляват раздвоен орган, нормално разположен в опашката. Патоците от своя страна притежават спираловидни фалоси, които изглеждат като италианското тестено изделие фусили. Това многообразие на гениталии озадачава учените, които се опитват да създадат еволюционно дърво на живота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл