Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Мъжкото достойнство е еволюирало само веднъж

Учени установиха, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на аминота /влечуги, птици, бозайници/, като еволюцията е била еднократна, а цялото многообразие от форми се е появило под влияние на различните условия на средата, съобщи Biology Letters.

Възрастният новозеландски гущер туатара /Sphenodon punctatus/ е “живо изкопаемо”: последен представител на разреда, изчезнал от лицето на планетата заедно с динозаврите. Животното е забележително с липсата на пенис. Изучавайки гущера учените могат да разберат дали предшествениците на туатара са притежавали мъжки полов орган /и впоследствие са го загубили/, или никога не са имали такъв.

Учените са потърсили отговор на въпроса, като са изследвали яйцата на гущера и са проследили развитието на ембриона. Проблемът е бил, че туатара е изчезващ вид и се размножава много бавно. Необходими са му около 10 години, за да достигне полова зрялост. А самката снася яйца по един път на 2-5 години. Всяко яйце е много високо ценено и е под контрола на властите в Нова Зеландия.

Заключенията си специалистите все пак успели да направят въз основа на изследване на съхранявани в Харвардския музей по сравнителна зоология хистологични срезове на ембриони на туатара от 1909 година. Учените използвали снимки на ембриони на гущери, за да пресъздадат триизмерната им структура с помощта на софтуер.

Било констатирано, че макар туатара да няма външен фалос, пенис е започнал да израства по време на еволюцията на вида. В даден момент гениталният израстък изчезнал и затова туатара се появяват на бял свят без фалоси. Ембрионното развитие показва, че при гръбначните амниота пенисите са еволюирали само веднъж.

Съвременното многообразие от форми е възникнало с времето, с развитието на отделните видове. Много змии например имат “хемипениси” – представляват раздвоен орган, нормално разположен в опашката. Патоците от своя страна притежават спираловидни фалоси, които изглеждат като италианското тестено изделие фусили. Това многообразие на гениталии озадачава учените, които се опитват да създадат еволюционно дърво на живота.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете