Гешев: Олигарсите искат слаба и неработеща прокуратура

Пуснаха шефа на „ТАД Груп“ от ареста срещу 100 000 лв.

Каракачанов: В управляващата коалиция има напрежение, но не е голямо Вицепремиерът недоволен заради забавянето на важни точки от управленската програма

26 са вече жертвите на коронавируса в Иран

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 27 февруари 2020 г.

Гешев: Призивите за конституционни промени с цел отслабване на прокуратурата са в интерес на престъпниците

Кейт Мидълтън замени високите токчета с маратонки

Лекари от бургаска болница оперираха германка Жената страда от синдром на Лериш

Изкупиха термометрите в Търново заради коронавируса Търновци масово отменят пътувания зад граница

Папа Франциск отмени литургия заради „лека болест“

Дейвид Бекъм: Виктория ми даде номера си след няколко питиета

Три случая на коронавирус в Гърция

Мерят температурата на събития в София с термокамери

Иззеха нерегистрирана колекция от 970 монети

Шумен получава 3 млн. лв. за стадион от правителството

Мъжкото достойнство е еволюирало само веднъж

Учени установиха, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на аминота /влечуги, птици, бозайници/, като еволюцията е била еднократна, а цялото многообразие от форми се е появило под влияние на различните условия на средата, съобщи Biology Letters.

Възрастният новозеландски гущер туатара /Sphenodon punctatus/ е „живо изкопаемо“: последен представител на разреда, изчезнал от лицето на планетата заедно с динозаврите. Животното е забележително с липсата на пенис. Изучавайки гущера учените могат да разберат дали предшествениците на туатара са притежавали мъжки полов орган /и впоследствие са го загубили/, или никога не са имали такъв.

Учените са потърсили отговор на въпроса, като са изследвали яйцата на гущера и са проследили развитието на ембриона. Проблемът е бил, че туатара е изчезващ вид и се размножава много бавно. Необходими са му около 10 години, за да достигне полова зрялост. А самката снася яйца по един път на 2-5 години. Всяко яйце е много високо ценено и е под контрола на властите в Нова Зеландия.

Заключенията си специалистите все пак успели да направят въз основа на изследване на съхранявани в Харвардския музей по сравнителна зоология хистологични срезове на ембриони на туатара от 1909 година. Учените използвали снимки на ембриони на гущери, за да пресъздадат триизмерната им структура с помощта на софтуер.

Било констатирано, че макар туатара да няма външен фалос, пенис е започнал да израства по време на еволюцията на вида. В даден момент гениталният израстък изчезнал и затова туатара се появяват на бял свят без фалоси. Ембрионното развитие показва, че при гръбначните амниота пенисите са еволюирали само веднъж.

Съвременното многообразие от форми е възникнало с времето, с развитието на отделните видове. Много змии например имат „хемипениси“ – представляват раздвоен орган, нормално разположен в опашката. Патоците от своя страна притежават спираловидни фалоси, които изглеждат като италианското тестено изделие фусили. Това многообразие на гениталии озадачава учените, които се опитват да създадат еволюционно дърво на живота.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.