Румен Порожанов: Все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла у нас

МВнР: Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Торонто

Александър Симов: „Визия за България” е за цялостна реорганизация на държавата 20% от най-богатите у нас взимат 8 пъти повече от 20% от най-бедните

Кое докарва мъжа в прединфарктно състояние, а жената в предоргазмено?

120 полицаи се командироват всеки месец в „Слънчев бряг”

Макрон наредил реорганизация на канцеларията си след случая с президентския охранител, бил протестиращи

С намалено работно време е монументът Акропола заради жегите

Очаква се днес да бъдат взети втори проби за чума по животните в село Болярово

Депутатът от БСП Петър Кънев: Проблемът в Странджа не е чумата, а обезлюдяването

Ограбената в кв. „Изток” твърди, че е била упоена

Започва изплащането на обезщетенията заради чумата в с. Шарково

Най-малко 14 са жертвите на самоубийствения атентат в Кабул

Няколко души са ранени при стрелба в канадския град Торонто

Стабилно е състоянието на 10-годишното българче, простреляно в Италия

Жълт код за валежи днес

Музей събра ученически пособия за Деня на будителите

Музеят на Възраждането във Варна подреди необичайна изложба по повод Деня на будителите – 1 ноември. В залите на музея са показани ученически пособия от епохата на Възраждането до наши дни. Посетителите ще видят атрибути за писане, бележници, книжки, програми, лексикони. Представени са малко познати инструменти за възпитание като “надзорни книжки” и “строги поръчения”.

Акцент в изложбата са ученически униформи от периода на социалистическа България и облекло на учителка от началото на XX век. Престилки, плисирани поли, чавдарски и пионерски връзки, тетрадки и лексикони, лентата “Отличник” са само част от представените предмети от епохата на социализма.

Всички артефакти може да се сторят интересни на днешните ученици, но експозицията има и експонати, които показват, че Варна е била една от люлките на съвременното образование. Сред предметите може да се види дъската на първото варненско училище, което се е намирало в частен дом през 1860 година. Уредникът на музея Кольо Хубенов разказва, че там учениците са били обучавани по обща учебна програма, което прави града един от първите в това отношение. Две години по-късно е завършена и първата отделна сграда за школо във Варна – сегашната църква “Св. Архангел Михаил”.

За пионерския дух на варненската общественост говори фактът, че едва през 1873 г. в Шумен се свиква събор, който определя единна учебна програма за Североизточна България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.