МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Гайди, заря и регата за 3 март във Варна

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Зоран Заев: Македония и Гърция ще намерят достойно решение на спора за името

Александър Симов: Оставката на Теменужка Петкова може да се окаже калкулирана

Дженифър Лорънс работи по документална поредица за сексуалния тормоз

Борисов открива инвестиционен форум на ЕБВР за Западните Балкани в Лондон

Два тира са катастрофирали на „Тракия“, няма сериозно пострадали

Благоевград посрещна над 500 плувци и техните семейства за II Международен турнир „Пирин- Благоевград“

Джулиана Гани пръска сексапил сред природата

Красимир Каракачанов ще участва в тържествения ритуал по посрещането на 34-тия контингент на Въоръжените сили на България

Гледайте НА ЖИВО закриването на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

Презареждането „Белинташ“

Ако есента е втора пролет, където всяко листо е цвете, то тогава най-хубавите цветя у нас могат да се видят в Родопите.

Където и да идете, очите ви ще са заети да се любуват на прекрасните есенни багри, които сякаш разкриват пред света необятната палитра на познати и непознати топли цветове.

Ако искате да видите нещо по-различно, задължително идете на Белинташ!

Какво е това? Място с фино изваяни бели скали в сърцето на планината, което е така достижимо и същевременно така неразгадаемо – то привлича, вдъхновява, изпълва с позитивна енергия. Просто презарежда.

Да си поговориш с природата

„Находката“ Белинташ може да бъде охарактеризирана само с една дума – мистика. Тя всъщност започва от името, чието значение едва ли може да бъде разгадано, и завършва при „предназначението“ на мястото, за което има множество хипотези. Аналогии със Стоунхендж – най-известното палеоисторическо светилище, вероятно посветено на Слънцето, са съвсем оправдани.

Една от легендите разказва, че белите скали в близост до Асеновград са мястото, на което древните траки осъществявали своята връзка с Космоса и звездите. Дали това е причината, поради която върху тях има издълбани „малки ямки“ – днес щерни с дъждовна вода, които сякаш повтарят местонахождението на звездите, може само да гадаем.

Загадката донякъде се разплита от твърдения на учени, че разположението на щерните сякаш повтаря съзвездията Малка и Голяма мечка, Лъв и Орион. Ако се чудите къде са Слънцето и Луната в цялата картинка, не си губете времето, а идете и вижте! Според по-наблюдателните те се отразяват в двата най-големи кладенеца през определени периоди. Засега хипотезата, че в древността Белинташ е център на космическия туризъм, а щерните всъщност са местата, на които са кацали космически кораби, надминава научното знание.

Астрономически изследвания, прекрасна „гледна точка“ към звездите, светилище и какво ли още не. Със сигурност Белинташ е място с много предназначения, но за какво да го използваме днес? За среща с природата например.

Местните твърдят, че само 5 минути лежене върху нагретите от слънцето скали ви карат да се преродите. Или поне да се презаредите.

Обичате ли да си говорите с природата, Белинташ е мястото. И не става въпрос само за скалите, а за целия парк около тях. Мистична гора обгръща местността, хълмистите пътеки се редуват с широки поляни, а през есента пътят е осеян… с гъби.

Една Дяволска работа

И… точно когато си мислите, че сте видели всичко, стигате до една от най-прекрасните гледки. Там, с кичеста корона и царска гордост, се извисява едно инак полукухо дърво. Някои го наричат Дяволското дърво. Други просто го прегръщат, за да се презаредят. Трети само го съзерцават.

И не забравяйте – в Родопите можете да намерите и други не чак толкова дяволски работи. Опитвали ли сте пататник, чеверме, люта каша и местно червено вино?

Снимки: Здравка Андонова и Анастасия Ангелова

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.