Осем деца на мигранти гинат в морето край Гърция

Студенти в Словения блокираха пращането на военни на границата

Най-малко 11 души, сред които 8 деца, се удавиха в сряда в пет различни инцидента в опит да достигнат гръцки острови в Егейско море, предаде АФП. Две момченца и мъж загинаха, когато дървена лодка потъна край остров Лесбос. Спасени били 242 души, но 38 се издирваха, като и вчера не стана ясно колко са били на борда. Много от спасените са с хипотермия и са в болници.

По-рано също край Лесбос се удави 7-годишно момченце. Две деца и мъж загинаха и край о. Самос, а 52 души бяха спасени, но липсва бебе. В болница на Самос починало 5-годишно момченце. Край о. Агатониси намериха смъртта си жена и две деца, друго се издирва. От началото на октомври край островите са загинали 39 души.

В сряда 1042 бяха спасени край Либия. От началото на годината през Средиземно море в Европа са пристигнали над 700 000 души, от които 560 000 в Гърция.

В същото време в Словения студентско радио временно блокира приетия закон, разширяващ правомощията на армията заради кризата в страната, където за две седмици влязоха над 102 000 мигранти, след като Унгария затвори границата си с Хърватия. За 5 дни то събра 3000 подписа под петиция за референдум при необходими 2500 за разглеждането й в парламента. Ако депутатите решат, че тя отговаря на правните изисквания, радиото има 30 дни да събере необходимите 40 000 подписа за насрочване на допитването.

В няколко града на Чехия в сряда вечерта имаше протести срещу имигрантите. В Прага в демонстрацията се включиха 5000 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят