Учени използват Wi-Fi, за да виждат хора през стени

През 2012 година студентът Фадел Адиб от Масачузетския технологичен институт (MIT) нарича откачена идея – какво, ако Wi-Fi може да вижда през стени, пише The Washington Post, цитиран от "Фокус".

Адиб поставя въпроса на научния си съветник проф. Дина Катаби. Това поставя началото на пътешествие, което продължава до днес. В научен доклад на Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към Института, изследователите описват сензор, който изпраща радиосигнали през стени и е в състояние да идентифицира хора. Екипът планира да основе компания през 2016 година, за да комерсиализира технологията. Системата би могла да установи, ако възрастен човек е паднал в дома си и това може да е едно от първите приложения.

Учените очакват, че сензорите могат да виждат през няколко стени на разстояние до 12 метра. Има устройства, който възрастните могат да носят, за да повикат помощ в случай на падане, но проучвания показват, че те не винаги ги носят, когато нещо такова се случи.

Решението на MIT не е свързано с носене на устройство. Системата може да се обучи да разпознава хора и да изпраща съобщения в случай на падане. Изследователите предвиждат и други възможности за употреба, като видеоигри и умни сензори за дома, които наблюдават движението на обитателите и регулират температурата.

Системата функционира, като изпраща радиосигнал, който се отразява от човек и се връща обратно. Сигналите преминават през стени точно като безжичния интернет сигнал. Получените изображения са по-скоро топлинна карта, но тестовете показват, че информацията е достатъчна за разпознаване на пет различни човека с 95.7 процента точност, а на петнадесет души – с 88.2 процента точност. Екипът успява да установи с 99-процентова точност коя част от тялото се движи от разстояние десет метра.

Технологията все още се разработва и усъвършенства. В момента сензорът функционира, когато човек се движи директно и се затруднява да улови сигналите при движение под ъгъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии