Топалов, 9 години след тоалетната война в Елиста: Русия да извади записите

Веселин Топалов призова Русия да извади записите от камерите на мача с Владимир Крамник в Елиста през 2006 г., когато загуби световната титла в мача, влязъл в историята като „Тоалетната война“. Девет години след титаничния сблъсък остава загадка истината за десетките влизания на Крамник в тоалетната по време на партиите с Веско. Разкрито бе само и то нашата делегация тогава, че до тоалетната на Крамник стигаха кабели за интернет...

„Руснаците имат документите, имат видеозаписите, защо не ги покажат?“, разрови темата Топалов в София преди сеанса с 25 млади шахматисти.

На срещата с медиите лентата към онзи мач се върна покрай въпрос към Топалов за думи на Крамник, който преди броени дни заяви, че „Топалов е нанесъл вреди на шахмата“. Двамата се срещнаха на европейското клубно първенство в Скопие, където спечели руснакът. И там не се размина без искри, защото Веско не позволи на съперника да използва персонална лампа в тяхната партия.

„В залата имаше стотици шахматисти и всички бяхме равни, защо само Крамник трябва да се отличава?“, мотивира се Веско.

Неговият мениджър и президент на родната федерация Силвио Данаилов отчете много успешната година на гросмайстора и обяви, че на 1 ноември той ще излезе на втора позиция в световната ранглиста след шампиона Магнус Карлсен. Данаилов допълни, че Топалов е предоставил ценни лични вещи за търг, като парите ще бъдат за проекта „Шах в училище“.

Десет години след спечелването на световната титла в Сан Луис двамата са поканени отново в аржентинския град, където Веско ще даде сеанси на едновременна игра. Като футболен фен той си пожела домакините да изпълнят обещанието за място в ложата на мача Аржентина - Бразилия. Топалов си осигури място в претендентския турнир с 8 гросмайстори за титлата на Карлсен през март догодина. Твърде вероятно е партиите да се играят в Сочи (Русия), като има вариант и за Армения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт