На 19 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 19.02.2020

Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

По-евтин ток от неделя за фирмите

От неделя, 1 ноември, токът за фирмите леко ще поевтинее. Намалението на цените е в рамките на 2,6 до 5% и се получава заради резерва от 40 млн. лв., който получава НЕК от това, че от октомври топлофикациите и заводските централи вече продават тока си по-евтино.

Въпреки че промяната влиза в сила от 0 ч на 1 ноември, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще вземе решението постфактум – на заседание от 15 ч същия ден. Това се случва за първи път, като от регулатора не обясниха защо. Най-вероятно причината е в провеждащия се в неделя балотаж на местните избори и опасението някой да не обвини КЕВР, че влияе на избора.

Ако комисията спази проекта си за решение отпреди 2 седмици, от 1 ноември малките фирми – квартални магазинчета, офиси и др., които още не са излезли на свободния пазар, ще плащат средно с 3,4% по-малко за ток. За ЧЕЗ намалението е 2,6%, за ЕВН – 2,7%, а за „Енерго про“ – 5%.

За по-големите стопански потребители, които вече купуват енергията си от търговци по свободно договорени цени, също има леко поевтиняване. То се получава от намалението на таксата „Задължение към обществото“, срещу чието увеличение от 1 август бизнесът протестира. В момента тази такса е 37,90 лв. за мегаватчас, а от 1 ноември ще стане 36,83 лв., което е намаление от 2,8%.

Проекторешението на КЕВР предвижда намаление и на цената за пренос на Електроенергийния системен оператор, която от 7,39 лв. за мегаватчас ще спадне на 7,36 лв. Променя се и цената, по която НЕК продава на регулирания пазар, като намалението е 0,90 ст. на мегаватчас.

От трите компании доставчици на ток единствено ЧЕЗ ще направи допълнително засичане на електромерите на 1 ноември, като за целта са ангажирани 314 служители на фирмата. Ще се приемат и самоотчети. Клиентите на останалите два доставчика могат да подават самоотчети.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.