На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Медицински тандем за всеки пациент

Джипито и лекарят от болницата ще обсъждат заедно състоянието на пациента

Семейният доктор ще ни обяснява как да редуваме труд и почивка

Дежурен кабинет – най-много на 35 км от фамилния доктор

Джипито и лекуващият ни лекар от болницата заедно ще обсъждат състоянието ни, за да се осигури непрекъснатост и приемственост на диагностично-лечебния процес. Такава възможност за контакт между двамата специалисти е предвидена в проектонаредбата за пакета от здравни дейности, които догодина ще плаща НЗОК.

В момента описаната връзка се осъществява по желание и ако двамата доктори приемат работата си присърце. Предвижда се още след като излезем от болница, фамилният доктор да ни обяснява епикризата и следболничния режим, който се налага да спазваме. Джипито ще трябва също да ни запознава не само с вредата от опасните храни, със здравословното състояние и каква двигателна активност да поддържаме, но и как да редуваме режима на труд и почивка.

В пореден документ се записва, че личният лекар трябва да ни осигури 24-часова консултация по телефона. Ако не – той може да сключи договор с дежурен кабинет от групова практика, в която е съучредител или с друго лечебно заведение, чийто дежурен кабинет е на не повече от 35 км от местоположението на практиката на фамилния доктор.

Не се налага допълнително финансиране заради двата пакета

Палеативни грижи за онкоболни

Както здравният министър д-р Петър Москов обещава от месеци, от догодина се въвежда отделна амбулаторна процедура за българите с рак, която ще обхваща цялостното им лечение включително и палеативни грижи за най-тежко болните. В момента за хората в терминален стадий се грижат близките, които изцяло поемат налагащите се разходи. Такъв комплексен подход в терапията е предвиден и за хората с муковисцидоза.

Според министъра въвеждането на основния и допълнителния пакет, по които ще се лекуваме от догодина, не налага допълнително финансиране, тъй като с тях не се предвиждат нови медицински дейности в сравнение със сегашните. А всички доктори се задължават да ни дават достатъчно информация за медицинските грижи, какво от тях плаща НЗОК и какво ние трябва да покрием, като ни се издаде документ за извършено плащане.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.