Иван Донев - дизайнер с кауза и с колекция

Да градиш мостове между религиите, между миналото и настоящето, за да има бъдеще. Това са неща, в които вярва Иван Донев. Дизайнер, роден в най-католическия български град Раковски, но създаващ висша мода в Италия. Когато в началото на годината говорихме с него, първата му колекция беше проект. Днес тя вече е факт. Сред 20-те тоалета има 15 модела Pret-a-porter и 5 Haute Couture. Второто е най-висшето майсторство в модата - изпипване на детайлите с фина, ръчна изработка, нещо, което Донев всеки ден доказва, че е в кръвта му. “Създадох тази колекция с много любов и дълбоко послание, имайки предвид ставащото сега в Сирия”, казва Донев. Колекцията е вдъхновена от ислямското изкуство и пътуванията му в Турция и Катар, архитектурата там и сирийски орнамент в Музея за ислямско изкуство в Доха.

Вероятно най-лесно е да представиш колекция по традиционния начин, но Иван избра друг - за благотворителна кауза в Рим. В името на аристи от Италия и Турция и с помощта на New east foundation и галерията за модерни изкуства “М'АМА АRT”. Председател на фондацията е Атилган Баяр, а негов заместник Алберто Микелини, журналист и депутат от партията на Силвио Берлускони “Форца Италия”. Начело на галерията е Алесия Монтани, адвокат и ценител на изкуствата, която не просто представя различни творци, а ги предизвиква да се вдъхновяват един от друг.

Сега предизвикателството на Монтани потопи таланта на българина в този на италианския жудожник Джулио Ригони. “В изкуството има нещо завладяващо, абсолютно, неизразено, бурно, ведро, успокояващо”, смята Иван, след като вече е направил два модела от “(Между) Облаците”. Това е златната органза, сътворена от Ригони в рамките на проекта на галерията за създаване на дамаска за мебели като произведение на изкуството. Резултатът е обещаващ, а фактът, че Алесия Монтани се появи лично с един от тоалетите на Донев, направени с органзата на Ригони, потвърждава, че умението да изразиш таланта си, те води по правилния път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица