Основната версия за трагедията с руския "Еърбъс А321" - технически проблем

Пилотите искали аварийно кацане в Кайро

17 деца сред 224 жертви

Самолетът падна 23 минути след излитането си от Шарм ел Шейх

Самолет „Еърбъс А321” на руската авиокомпания „Когалимавия” (известна още и като „Метроджет”) се разби рано сутринта в централната част на Синайския полуостров в Египет, погубвайки всички 224 души на борда, включително 17 деца, предаде АФП. Чартърният полет бе от египетския курортен град Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. На борда имаше 217 пътници и 7 души екипаж. Загинали са 138 жени, а 10 от жертвите са на възраст под 10 г., включително бебе на 10 месеца. Проверяваше се информацията, че сред пътниците е имало трима украинци. В Русия неделя е ден на траур заради трагедията.

Според първите версии тя е заради технически проблем. Следобед египетският клон на „Ислямска държава” обяви в туитър, че е свалил самолета, но специалисти опровергаха версията. А Русия заяви, че се отнася скептично към подобно съобщение (виж долу - б.р.). Машината падна на около 100 км южно от град Ариш, край който правителствените войски водят борба с джихадистите.

Еърбъсът излетял от Шарм ел Шейх в 6,31 ч московско време (4,31 ч българско) и изчезнал от радарите 23 минути по-късно. От височина 9450 м започнало рязко вертикално падане с по 1500 м в минута. Малко преди това пилотите поискали аварийно кацане в Кайро заради технически проблем. До късния следобед бяха открили около 15 тела, много от които обгорели. Съобщаваше се, че останки от самолета има в радиус от 5 км, намерени бяха черните кутии. В Русия и Египет започнаха незабавни разследвания за катастрофата, а още по обяд за мястото отпътува руска делегация начело с министъра на транспорта Максим Соколов. Президентите Владимир Путин и ген. Абдел Фатах Сиси поднесоха съболезнования на близките. Те бяха в шок, като повечето бяха настанени в хотел „Краун плаза” край летище „Пулково” в Санкт Петербург под наблюдението на психолози и лекари.

Експерти: Джихадистите нямат ракети “земя-въздух”

Египетският клон на „Ислямска държава” се похвали вчера, че е свалил руски самолет в Синайския полуостров, предаде АФП, като цитира джихадистки акаунт в туитър. Специалисти обаче обявиха, че не е известно ислямистите да разполагат с ракети „земя-въздух”, които да поразят самолет на почти 10 000 м височина. В същото време не се изключваше вариант за бомба на борда. От летището в Шарм ел Шейх обявиха, че преди излитането машината е била изправна.

Катастрофиралият „Еърбъс А321” е произведен през 1997 г. и е бил най-старият самолет във флотилията на авиокомпания „Когалимавия”. Тя го експлоатирала от 2012 г. Според бивш неин служител, пожелал анонимност, самолетът е имал технически проблеми и преди, но не посочи какви точно.

Вчера разследващи взеха проби от гориво в Самара, където самолетът за последно зареждал в Русия. Минал е пълна техническа проверка през 2014 г., както повеляват инструкциите на производителя. „Росавиация” започва днес пълна проверка в авиокомпания „Когалимавия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят