Първи резултати от областните градове: Тотев бие в Пловдив, Спартански - в Плевен, Беливанов - в Хасково

Новите кметове на пет от областните градове, където изборите се решиха на втори тур, са ясни, информира Нова тв.

В Пловдив в следващите четири години градът под тепетата ще се управлява отново от Иван Тотев. Кандидатът на ГЕРБ спечели 10 процента повече от Славчо Атанасов. 

В Плевен новият кмет е Георг Спартански. Резултатът му днес – 59%. Втори остава кандидатът на ГЕРБ и досегашен градоначалник Димитър Стойков.Той не успя да стопи 2-та процента, които го отделяха от Спартански след първия тур и финишира с резултат от 41 процента. Очевидно гласовете на АБВ, за чиято подкрепа призоваха от ГЕРБ, не са били достатъчни за Стойков.

Новият кмет на Хасково е Добри Беливанов, издигнат от ГЕРБ. Той победи с впечатляващите 71 процента настоящият градоначалник Георги Иванов. Иванов опита да превзема кметския пост за пети пореден мандат, но не успя. Сега беше номиниран от Коалиция "За Хасково", подкрепена и от Реформаторския блок.

Във Видин има интересен обрат. Балотажът промени позициите победител - победен след първия тур. Кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков, който беше втори преди днешното гласуване, печели кметския пост в града. Втора остава Росица Кирова, издигнатата от коалиция "Единни за промяна". Разликата помежду им е 8 процента в полза на Ценков.

В Шумен след класическия сблъсък ГЕРБ – БСП победител е кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов. Втори в надпреварата за кметския пост остана Иван Иванов от БСП. Разликата между двамата е 32 процента. С този резултат новият кмет всъщност успя да пробие крепостта на БСП – Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини