Надежда Нейнски: Ердоган ще управлява сам

Партията на сигурността и развитието на Реджеп Ердоган ще има 316 депутати в 550-членния турски парламент и има голяма вероятност да сформира еднопартийно правителство. Тези смятани за окончателни резултати от вота в южната ни съседка оповести в ефира на bTV посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски.

По думите й прокюрдската партия Селахатин Демирташ влиза в парламента с малко над 10 на сто от вота, като има спад при някои от другите политически сили. Бившият ни външен министър определи резултата на ПСР като „триумф”, в същото време тя подчерта, че с него няма как да се променя Конституцията на страната.

Според Нейнски, голямата разлика в представянето на управляващата партия спрямо предишния вот е в това, че „хората искат сигурна Турция и силна Турция”. Тя смята, че до гражданска война не може да се стигне, въпреки сблъсъците след обявяването на резултатите – от една страна, заради категоричната победа на Ердоган, а от друга, заради влизането на Демирташ в парламента.

„За България е от ключово значение Турция да бъде стабилна държава с оглед геополитическата ситуация”, подчерта посланикът ни.

Тя коментира, че заявката на ПСР е за запазване на политиката, която е следвала партията. На 6 ноември в Анкара ще има нови преговори между Турция и ЕС за бежанската криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят