Калфин: Отношенията в правителството са прекрасни

"Отношенията в правителството са прекрасни". Това заяви в Русе вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС. Така той коментира предложението си за диференциране на размера на минималния осигурителен праг, което беше отхвърлено от премиера Бойко Борисов заради изключението, предвидено за тютюневата индустрия.

„Опитах се за първи път да не е общо решението за всички, а все пак да има някаква диференциация на различните сектори. Изложих мотивите за тази диференциация, продължавам да мисля, че това са абсолютно обективни критерии. Очевидно, и премиерът това ми каза, че не е хубаво да се създава впечатление, че има някаква избирателност. Никаква избирателност няма, но приех аргумента и тогава всички поравно“, обясни Калфин.

Според него единственото смислено нещо в минималните осигурителни прагове е диалогът между работодатели и синдикати.

„Аз ще им предложа следващата година там, където не е имало диалог сега, защото близо половината от икономическите дейности или не са искали, или не са се срещнали, да създадем, да им помогнем - там, където няма представителство“, заяви още Калфин. Той вижда механизма на договаряне да бъде или за минимални осигурителни прагове, или за браншови минимални заплати.

„Държавата ще е много щастлива да няма никакъв пръст в тяхното определяне, но това означава работодатели и синдикати да се ангажират и да водят сериозни преговори“, коментира още социалният министър.

По време на посещението си във Видин той заяви, че трябва да се предприемат мерки за стимулиране на заетостта: „Много е важно да насочим усилията си към преодоляване на несъответствията между търсене и предлагане на пазара на труда. Само така, обучавайки кадри и подготвяйки хората за заетост, от каквато бизнесът има нужда, ще можем да задържим потенциала на района тук и ще можем постепенно да прекратим процеса по обезлюдяването му“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини