Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 25 февруари 2020

На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Калфин: Отношенията в правителството са прекрасни

„Отношенията в правителството са прекрасни“. Това заяви в Русе вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС. Така той коментира предложението си за диференциране на размера на минималния осигурителен праг, което беше отхвърлено от премиера Бойко Борисов заради изключението, предвидено за тютюневата индустрия.

„Опитах се за първи път да не е общо решението за всички, а все пак да има някаква диференциация на различните сектори. Изложих мотивите за тази диференциация, продължавам да мисля, че това са абсолютно обективни критерии. Очевидно, и премиерът това ми каза, че не е хубаво да се създава впечатление, че има някаква избирателност. Никаква избирателност няма, но приех аргумента и тогава всички поравно“, обясни Калфин.

Според него единственото смислено нещо в минималните осигурителни прагове е диалогът между работодатели и синдикати.

„Аз ще им предложа следващата година там, където не е имало диалог сега, защото близо половината от икономическите дейности или не са искали, или не са се срещнали, да създадем, да им помогнем – там, където няма представителство“, заяви още Калфин. Той вижда механизма на договаряне да бъде или за минимални осигурителни прагове, или за браншови минимални заплати.

„Държавата ще е много щастлива да няма никакъв пръст в тяхното определяне, но това означава работодатели и синдикати да се ангажират и да водят сериозни преговори“, коментира още социалният министър.

По време на посещението си във Видин той заяви, че трябва да се предприемат мерки за стимулиране на заетостта: „Много е важно да насочим усилията си към преодоляване на несъответствията между търсене и предлагане на пазара на труда. Само така, обучавайки кадри и подготвяйки хората за заетост, от каквато бизнесът има нужда, ще можем да задържим потенциала на района тук и ще можем постепенно да прекратим процеса по обезлюдяването му“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.