Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Задържаха трима за трафик на човешки органи в Косово

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата Русенският валия построил железница и болници, създал модерното земеделско стопанство Образцов чифлик

Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Кандидатите за мястото на Тереза Мей вече са петима

Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Полицията преследва заподозрян след бомбеното нападение в Лион

Силен трус с магнитуд 5,1 близо до Токио

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в частен имот в село Лелинци

Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

Калфин: Отношенията в правителството са прекрасни

„Отношенията в правителството са прекрасни“. Това заяви в Русе вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС. Така той коментира предложението си за диференциране на размера на минималния осигурителен праг, което беше отхвърлено от премиера Бойко Борисов заради изключението, предвидено за тютюневата индустрия.

„Опитах се за първи път да не е общо решението за всички, а все пак да има някаква диференциация на различните сектори. Изложих мотивите за тази диференциация, продължавам да мисля, че това са абсолютно обективни критерии. Очевидно, и премиерът това ми каза, че не е хубаво да се създава впечатление, че има някаква избирателност. Никаква избирателност няма, но приех аргумента и тогава всички поравно“, обясни Калфин.

Според него единственото смислено нещо в минималните осигурителни прагове е диалогът между работодатели и синдикати.

„Аз ще им предложа следващата година там, където не е имало диалог сега, защото близо половината от икономическите дейности или не са искали, или не са се срещнали, да създадем, да им помогнем – там, където няма представителство“, заяви още Калфин. Той вижда механизма на договаряне да бъде или за минимални осигурителни прагове, или за браншови минимални заплати.

„Държавата ще е много щастлива да няма никакъв пръст в тяхното определяне, но това означава работодатели и синдикати да се ангажират и да водят сериозни преговори“, коментира още социалният министър.

По време на посещението си във Видин той заяви, че трябва да се предприемат мерки за стимулиране на заетостта: „Много е важно да насочим усилията си към преодоляване на несъответствията между търсене и предлагане на пазара на труда. Само така, обучавайки кадри и подготвяйки хората за заетост, от каквато бизнесът има нужда, ще можем да задържим потенциала на района тук и ще можем постепенно да прекратим процеса по обезлюдяването му“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.