Първоначалните анализи на черните кутии: Разбилият се руски еърбъс не е ударен отвън (обзор)

Руският еърбъс, който в събота се разби на Синайския полуостров в Египет, погубвайки всички 224 души на борда, не е бил ударен отвън. Пилотът не е подавал SOS сигнал, преди самолетът да изчезне от радарите 23 минути след излитането си от Шарм ел Шейх. Това сочат първоначалните анализи на черните кутии на машината, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от разследващия катастрофата комитет.

Източникът отказал да даде повече подробности, но уточнил, че анализите все още не са приключили.

С противоположна теза пък излезе вчера авиокомпанията "Когалимавия", собственик на разбилия се самолет. Зам.-шефът й Александър Смирнов обяви, че причина за падането на еърбъса са "външни фактори". Самолетът е бил в "отлично техническо състояние", подчерта Смирнов и обясни, че каквато и да е комбинация от аварии в системите, не може да доведе до разпадането на машината във въздуха. Той допълни, че самолетът станал напълно неуправляем. "Изглежда е получил сериозни повреди на конструкцията, които не са позволявали полетът да продължи. Единственото обяснение е някакво външно въздействие", смята Смирнов.

Шефът на "Росавиация" Александър Нерадко нарече това изявление преждевременно и необосновано. Русия вече призна, че самолетът се е разпаднал във въздуха, но твърди, че още е рано да се посочи защо. Попитан дали може да става въпрос за терористичен акт, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че нито една версия не може да се изключи.

Спекулациите за атентат се появиха веднага след падането на самолета. Няколко часа по-късно свързана с "Ислямска държава" египетска групировка обяви, че тя е свалила еърбъса в "отговор на руските удари, убили стотици мюсюлмани в Сирия". Но Москва отхвърли това твърдение като "невярно".

"Нямаме директни доказателства за терористична намеса засега", заяви вчера директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър. И допълни, че едва ли "Ислямска държава" има капацитет за подобна атака, но добави, че не би изключил тази теза.

Издирването на телата на загиналите продължава, вече в район от 30 кв. км.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят