Бъчварова: Около 250 служители в сектор "Сигурност" са напуснали в последните дни

Около 250 служители в сектор "Сигурност" са напуснали в последните дни. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на пресконференция, предаде "Фокус".

"Средствата, които ще спестим, биха ни дали възможност да повишим бюджета за издръжка и да направим условията на работа по-добри", заяви Бъчварова. По думите й, ако продължи да се отлага решението за намаляване на обезщетенията на служителите МВР и МО с всеки месец ще се задълбочава дефицитът в системата. "Не мога да обвиня тези, които подават оставка", коментира Бъчварова. Тя се обърна към колебаещите се дали да напуснат и отправи послание към тях да си дадат сметка, че макар и да остават с по-малко обезщетения, те получават сигурност и възможност за развитие, възможност да работят при по-добри условия. По думите й става въпрос за честна история и като говорим за това трябва да сме наясно, че става въпрос за публичните средства.

"Трябва да сме наясно, че става въпрос за сигурността на държавата ни. Това е изключително голяма отговорност. До момента ресурсите, с които разполагаме при тази численост не ни дават възможност да работим според съвременните изисквания и да работим максимално и пълноценно", заяви Бъчварова и допълни, че целта й като министър на вътрешните работи е да намери баланса на тези интереси. "Отговорността трябва да се търси. Решението, което правителството приема в МС и е предложено в НС е най-щадящото по тези три различни оси. Най-чувствителният въпрос са социалният пакет, който получават служителите на МВР", посочи Бъчварова.

Най-болната тема били обезщетенията, който се определят в размер на 20 работни заплати. "Това, което анализирайки ситуацията установяваме е, че тези средства минават през бюджета на МВР, който е изключително голям и всяка година се дофинансира в края на годината", каза още Бъчварова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини