Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Край на водния режим в Камчия

Водният режим, който от години тормози жителите и летовниците по крайбрежието и край устието на р. Камчия, остава в миналото. Това съобщи новият стар кмет на община Аврен Емануил Манолов. Според него магистралният водопровод от с. Старо Оряхово до курортния комплекс Камчия вече е готов, има акт 16 и до месец ще бъде пуснат в експлоатация. Така се слага финал на 10-годишната сага по реализацията на мегапроекта „Камчийски пясъци“. Първият му етап осигури връзка от язовир Цонево до с. Пчелник, вторият и най-мащабен продължи водопровода чак до Шкорпиловци, Бяла и Обзор, а третият най-сетне ще реши хроничния проблем на Камчия. Освен къмпинги, хотелчета, рибарско селище и ресторанти, там се намира и елитният едноименен Санаторно-оздравителен комплекс на московското правителство, в който годишно почиват хиляди деца и възрастни. СОК „Камчия“ има сертификат за инвеститор клас „А“, а от година на територията му функционира и средно образователно училище.

„Стартът на третия етап от „Камчийски пясъци“ се протакаше от 2009 г. заради недобре подготвени обществени поръчки, които падаха в съда. Реално успяхме да изпълним проекта през последната една година“, обясни Манолов.

В строежа на 10-километровата тръба са вложени 5,761 млн. лв., осигурени поравно от Министерството на икономиката и от публичната инвестиционна програма на правителството. Изпълнението на проекта дава перспектива за развитие на Камчия най-малко за следващите 20 г. и със сигурност ще отприщи инвестиционния интерес към този красив крайморски район, убедени са и местните жители, и кметът на Аврен. Следващата му задача е да осигури средства за връзка между „Камчийски пясъци“ и селата Близнаци и Приселци, популярно като варненския Бевърли хилс. Там регулярен сух режим няма, но от чешмите тече мътна вода с доста утайки. Връзката с магистралния водопровод и подмяната на 10-километра стари етернитови тръби ще ликвидират авариите и ще осигурят качествена питейна течност на жителите на двете села, уточни Манолов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.