Край на водния режим в Камчия

Водният режим, който от години тормози жителите и летовниците по крайбрежието и край устието на р. Камчия, остава в миналото. Това съобщи новият стар кмет на община Аврен Емануил Манолов. Според него магистралният водопровод от с. Старо Оряхово до курортния комплекс Камчия вече е готов, има акт 16 и до месец ще бъде пуснат в експлоатация. Така се слага финал на 10-годишната сага по реализацията на мегапроекта "Камчийски пясъци". Първият му етап осигури връзка от язовир Цонево до с. Пчелник, вторият и най-мащабен продължи водопровода чак до Шкорпиловци, Бяла и Обзор, а третият най-сетне ще реши хроничния проблем на Камчия. Освен къмпинги, хотелчета, рибарско селище и ресторанти, там се намира и елитният едноименен Санаторно-оздравителен комплекс на московското правителство, в който годишно почиват хиляди деца и възрастни. СОК "Камчия" има сертификат за инвеститор клас "А", а от година на територията му функционира и средно образователно училище.

"Стартът на третия етап от "Камчийски пясъци" се протакаше от 2009 г. заради недобре подготвени обществени поръчки, които падаха в съда. Реално успяхме да изпълним проекта през последната една година", обясни Манолов.

В строежа на 10-километровата тръба са вложени 5,761 млн. лв., осигурени поравно от Министерството на икономиката и от публичната инвестиционна програма на правителството. Изпълнението на проекта дава перспектива за развитие на Камчия най-малко за следващите 20 г. и със сигурност ще отприщи инвестиционния интерес към този красив крайморски район, убедени са и местните жители, и кметът на Аврен. Следващата му задача е да осигури средства за връзка между "Камчийски пясъци" и селата Близнаци и Приселци, популярно като варненския Бевърли хилс. Там регулярен сух режим няма, но от чешмите тече мътна вода с доста утайки. Връзката с магистралния водопровод и подмяната на 10-километра стари етернитови тръби ще ликвидират авариите и ще осигурят качествена питейна течност на жителите на двете села, уточни Манолов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони