Протестиращи полицаи блокираха ул. "Раковски"

Стотици полицаи от различни управления в столицата се събраха пред главния вход на Министерството на финансите и чакат вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият – Владислав Горанов да излязат от сградата, предаде БГНЕС.

Полицаите блокираха ул. „Раковски” и движението на автомобили е спряно. Блокирано е кръстовището на ул. „Раковски” и „Славянска”. 

Бъчварова и Горанов дадоха съвместен брифинг в сградата на МФ във връзка с орязването на обезщетенията на служителите в сектор „Сигурност”.

Полицаите, които са пред финансовото министерство, казаха, че ще стоят там колкото е нужно. В сградата влезе и главният секретар на МВР Георги Костов. От синдикатите в МВР обявиха, че са одобрили служителите в сектора да протестират както намерят за добре в моментите, когато не са на работа.

Пред Министерството на финансите се развяват два плаката, на единия пише „Заедно можем повече”.

"Аз вярвам, че всеки човек има правото да вземе най-доброто за него решение и не мога да обвиня тези, които си подават рапорт за напускане", заяви Румяна Бъчварова.

Обръщам се към тези служители на МВР, които се колебаят в момента да си дадат сметка, че разликата в сумата на тези обезщетения би им позволила да живеят без работа по-малко от една година. Оставайки, макар и с по-ниски обезщетения, на работа в МВР, те получават сигурност, възможност за кариерно развитие, означава и възможност за увеличаване на разходите и на трето място, макар и непряко като влияние, възможност да работят при по-добри условия, каза още Бъчварова на пресконференцията с финансовия министър. Тя подчерта, че няма идеално решение в този вариант.

Владислав Горанов посочи, че водещият мотив за промени в системите, е натрупванията през годините, които са довели до там, че бюджетите на практика са станали бюджети за разходи и заплати. Горанов подчерта, че 95% от бюджета са разходи за възнаграждения и само 5% от техните бюджети са за издръжка. Финансовият министър определи реакцията на служителите като разбираема. Горанов говори през повечето време за мотивацията на служителите да бъдат част от системата. Румяна Бъчварова призна, че има увеличение на рапортите за напускане – в последните дни са около 250.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини