Терорист пътувал с паспорт на брат си

Издирваният за тероризъм във Франция Соаиб Андржак (17 г.) минал през няколко европейски граници и пропътувал 2545 км с личната карта на 13-годишния си брат, преди да бъде задържан на пункта Капитан Андреево. Това стана ясно вчера в Хасковския окръжен съд, който разпореди младежът да бъде екстрадиран незабавно в Париж.

Според прокуратурата към Окръжния съд на Париж Андржак участвал в джихадистка група, която подготвяла терористични актове. От френската столица до София 17-годишният студент по готварство пристигнал с автобус. После хванал друг автобус за Турция. Идеята му била да стигне до Сирия, за да открие по-големия си брат, който се сражавал за “Ислямска държава”.

"Не мисля, че нещо лошо ще ми се случи в Сирия. Докато преминавах през страната ви, ми се стори, че сте доста бедна държава", каза младият французин. Той декларира, че е съгласен доброволно да бъде предаден на властите в своята родина.

Заради опита му да премине границата ни с личната карта на непълнолетния си брат Соаиб бе осъден в Свиленград на 6 месеца условно и пробация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право