Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Дрането на униформени – рисково и необяснимо

Нима Бойко Борисов ще остане в историята като генерала, забил нож в гърба на своите?

Смайващ е ходът на кабинета да свали кадифените ръкавици и без предупреждение да оскубе привилегиите на униформените – пожарникари, полицаи, военни. Същото се касае и за държавната администрация, но в по-малка степен.

Такова яко скубане се очертава, че сектор сигурност ще изглежда като билкова поляна след набег на ромска бригада. Ясно е какво ще последва – ще валят рапорти за напускане, ще има шествия, шумотевица, някакви отстъпки, но в крайна сметка ножът е минал между шесто и седмо ребро и щетите са вече факт.
Интересно е защо се случва това и защо точно сега. Или в кабинета са прекалено умни и правят нещо, което не подозираме и не прозираме, или просто нямат грам акъл.
Говорим за привилегии на униформените, но тези 20 заплати, които получават при напускане на системата, имат съвсем друг смисъл. Всеки, който е бил в казармен ред, в толкова силно изразена йерархична структура, много трудно се адаптира в друга система на обществото. Тези пари са социален инструмент. Има достатъчно много и психологически, и социологически изследвания, които обясняват колко време е нужно да се пренастрои един човек от една система в друга. В медийните репортажи е пълно с герои от полицията, които са изхвърляни по една или друга причина без обезщетение и насъщният ги праща да работят при тези, срещу които до вчера са работили.

Ако министър Горанов е експерт по финансите, където банките сами решават дали ще свалят или вдигат лихвения процент, то премиерът Борисов мирише на сажди от пожарите, които е гасил, наясно е как живеят оперативните работници в полицията – командвал ги е като главен секретар на МВР. Затова е чудно, че иска да остане в историята като генерала, забил нож в гърба на своите.

Да приемем, че така е справедливо – да се маха всичко, да се намаляват заплати. Всички – учители, лекари, полицаи, военни да бъдат с еднакви заплати. Но нима това е начинът – без обяснение, без солидно подкрепена аргументация, без предупреждение?
Във времена, когато отвсякъде ни казват, че живеем по-добре, че икономиката върви нагоре, че ще се вдигат заплати на учители, ще се вдигат пенсии, ще се раздават коледни премии, да намаляваш заплатите драстично изглежда странно, необяснимо дори. В бюджета, твърди се, има пари дори за нови изтребители и фрегати. Заложен е ръст на икономиката с 2% за следващата година, а тези дни отчитаме дори излишък в бюджета за 2015 г. Това означава, че проблемът не е финансов. Тогава какъв е?

Ако поседнем заедно с министрите от кабинета, барабар с премиер-министъра и се загледаме какво става около България ще цъкаме с език. Какво виждаме в посока югоизток? Войни и милиони бежанци. Какво виждаме на запад? Стотици хиляди мигранти. Какво виждаме през Черно море? А, то и там имало войни – едни са горещи, други тихо клокочат. Донбас, Осетия, Карабах. Бежанската вълна засега минава малко встрани от България, но прогнозите за зимата са други. Социален удар по системата за сигурност в такава обстановка е чиста лудост.

Няма никакво съмнение, че МВР се нуждае от реформа, но не от импровизации. Очевидно е, че системата ще напуснат тези, които има какво да правят и имат ход. Армията вече я съсипаха от импровизации и анемията се е настанила трайно. Виждаме, че започват експерименти и в службите – разузнаване и контраразузнаване. Ту ще имаме цивилен шеф на служба „Военна информация“, ту – военен. Ту ще обединяваме всички служби, ту няма.

Или някой много сериозно се подиграва с Бойко Борисов, или не е ясно кой управлява кабинета. При всички положения тези обяснения се дължат от премиера.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.