Дрането на униформени - рисково и необяснимо

Нима Бойко Борисов ще остане в историята като генерала, забил нож в гърба на своите?

Смайващ е ходът на кабинета да свали кадифените ръкавици и без предупреждение да оскубе привилегиите на униформените - пожарникари, полицаи, военни. Същото се касае и за държавната администрация, но в по-малка степен.

Такова яко скубане се очертава, че сектор сигурност ще изглежда като билкова поляна след набег на ромска бригада. Ясно е какво ще последва - ще валят рапорти за напускане, ще има шествия, шумотевица, някакви отстъпки, но в крайна сметка ножът е минал между шесто и седмо ребро и щетите са вече факт.
Интересно е защо се случва това и защо точно сега. Или в кабинета са прекалено умни и правят нещо, което не подозираме и не прозираме, или просто нямат грам акъл.
Говорим за привилегии на униформените, но тези 20 заплати, които получават при напускане на системата, имат съвсем друг смисъл. Всеки, който е бил в казармен ред, в толкова силно изразена йерархична структура, много трудно се адаптира в друга система на обществото. Тези пари са социален инструмент. Има достатъчно много и психологически, и социологически изследвания, които обясняват колко време е нужно да се пренастрои един човек от една система в друга. В медийните репортажи е пълно с герои от полицията, които са изхвърляни по една или друга причина без обезщетение и насъщният ги праща да работят при тези, срещу които до вчера са работили.

Ако министър Горанов е експерт по финансите, където банките сами решават дали ще свалят или вдигат лихвения процент, то премиерът Борисов мирише на сажди от пожарите, които е гасил, наясно е как живеят оперативните работници в полицията - командвал ги е като главен секретар на МВР. Затова е чудно, че иска да остане в историята като генерала, забил нож в гърба на своите.

Да приемем, че така е справедливо - да се маха всичко, да се намаляват заплати. Всички - учители, лекари, полицаи, военни да бъдат с еднакви заплати. Но нима това е начинът - без обяснение, без солидно подкрепена аргументация, без предупреждение?
Във времена, когато отвсякъде ни казват, че живеем по-добре, че икономиката върви нагоре, че ще се вдигат заплати на учители, ще се вдигат пенсии, ще се раздават коледни премии, да намаляваш заплатите драстично изглежда странно, необяснимо дори. В бюджета, твърди се, има пари дори за нови изтребители и фрегати. Заложен е ръст на икономиката с 2% за следващата година, а тези дни отчитаме дори излишък в бюджета за 2015 г. Това означава, че проблемът не е финансов. Тогава какъв е?

Ако поседнем заедно с министрите от кабинета, барабар с премиер-министъра и се загледаме какво става около България ще цъкаме с език. Какво виждаме в посока югоизток? Войни и милиони бежанци. Какво виждаме на запад? Стотици хиляди мигранти. Какво виждаме през Черно море? А, то и там имало войни - едни са горещи, други тихо клокочат. Донбас, Осетия, Карабах. Бежанската вълна засега минава малко встрани от България, но прогнозите за зимата са други. Социален удар по системата за сигурност в такава обстановка е чиста лудост.

Няма никакво съмнение, че МВР се нуждае от реформа, но не от импровизации. Очевидно е, че системата ще напуснат тези, които има какво да правят и имат ход. Армията вече я съсипаха от импровизации и анемията се е настанила трайно. Виждаме, че започват експерименти и в службите - разузнаване и контраразузнаване. Ту ще имаме цивилен шеф на служба „Военна информация“, ту - военен. Ту ще обединяваме всички служби, ту няма.

Или някой много сериозно се подиграва с Бойко Борисов, или не е ясно кой управлява кабинета. При всички положения тези обяснения се дължат от премиера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения