Бъчварова: Забелязваме спад на бежанския натиск върху нашата страна

"Забелязваме спад на бежанския натиск върху нашата страна". Това съобщи по време на блиц контрола в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с това как се справя правителството с бежанците, съобщи „Фокус“.

„Това се дължи на мерките извън нашата територия. Имам предвид и разговорите, които се водят с други държави и на сезона”, обясни Бъчварова. „Основният акцент е да ограничим действащите трафикантски мрежи и да легализираме всеки един, който преминава, така че да бъде регистриран и проверен, за да получи бежански статус“, каза тя.

Бъчварова каза, че следващият фокус на дейността на правителството, е да не се позволи разпространението на нелегални имигранти. „Бяха проведени три полицейски операции, които имаха за цел да установят наличието на нелегални имигранти в населените места, за да предложат на мигрантите да минат по законовия ред“, каза тя.

„По отношение на капацитета на местата за настаняване, имаме хора, които чакат да получат бежански статус и незапълване на капацитета в тези центрове, с които оперира Държавния център за бежанците. Това не означава, че подценяваме и смятаме ,че тази опасност е затихнала. В момента имаме готовност да се справим и в по-тежки ситуации. Надявам се да не ни се налага. Върви изграждането на преградното съоръжение“, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини