Исканията за СРС по случая „Червеи" - правени по необичаен ред

„Първото искане по "Червеи" донесе тогавашният директор на „Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Обясниха ми, че става дума за служители на МВР, които заличават наказания на нарушители по пътя срещу заплащане". Това каза в съдебна зала Иван Бонев - бивш служител на ДАНС, директор на дирекцията за технически операции.

Софийският градски съд заседава днес по делото срещу Костадинов и бившия председател на СГС Владимира Янева, съобщи Дарик.

„Уточнихме какви специалисти са необходими и какъв ще е достъпът до системите на МВР. Уговорихме се да няма случайни хора. Видял, че СРС-то е подписано от Владимира Янева. Докладвах на председателя на ДАНС и той ми каза, че няма причина да не се приложи СРС. За разлика от всеки друг път, когато всяко СРС е съгласувано, преди да е подписано от съд, в този казус не се случило така. Когато документите били донесени на Бонев, Янева вече била подписала искането", добави Бонев.

„За 300 дни в автоматизирната информационна система на МВР е прониквано само 4-5 пъти. А сроковете по прилагане са спазвани. За това и сме изпратили съобщение, че прекратяваме работа. В много случаи обаче дори да е имало резултат от СРС, то не е спирано по-рано. Всеки заявил такъв способ почти винаги е изчаквал да свърши законовият срок, в който може да бъде експлоатирано", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право