Без таван на заплатите в БНБ

Няма да се слага таван върху възнагражденията в БНБ. Това решиха депутатите вчера, като отхвърлиха предложения за промени в закона за централната банка на Реформаторския блок. С проекта се предлагаше да се въведат ограничения за заплатите и в други регулаторни органи като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, КЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ.

Така заплатите в централната банка ще продължават да съответстват на средните в банковия сектор. Управителят на БНБ Димитър Радев например в момента получава 15 368 лв.

Против предложението на коалиционния си партньор в управлението се обяви ГЕРБ. Против беше и ДПС. „Нали не считате, че е нормално един надзорен орган, който следи да е защитен интересът на вложителите, да взема в пъти по-ниски заплати от работещите в тези банки“, коментира шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Според нея таван на заплатите би накарал служителите в БНБ да търсят други начини да си допълват заплатите. Освен това в БНБ щели да дойдат хора, които нямат капацитет за търговските банки. Стоянова припомни още, че централната банка има собствени приходи и нейните финанси са част от приходната част на бюджета, а не от разходната.

Реформаторите предлагаха заплатата на управителя на БНБ да е 95% от тази на председателя на Народното събрание. Подуправителите да получават 90% от парите на гуверньора, а останалите членове на УС - 80%.

ПО ГРАФИК

Започна редовната мисия на МВФ у нас

Редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) в България вече започна. Това е първото посещение на екипа на Мишел Шанън след смяната на ръководството на БНБ. Последната мисия на МВФ у нас приключи през пролетта. Тогава оттам определиха банковата ни система като „стабилна“, защото въпреки проблемите с КТБ е запазила високата си ликвидност и добра капиталова адекватност.

През пролетта екипът на Шанън пристигна в разгара на дебатите по възможността за преместване на парите за втора пенсия в държавното обществено осигуряване и препоръките на МВФ бяха насочени главно към реформата в пенсионната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес