На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Без таван на заплатите в БНБ

Няма да се слага таван върху възнагражденията в БНБ. Това решиха депутатите вчера, като отхвърлиха предложения за промени в закона за централната банка на Реформаторския блок. С проекта се предлагаше да се въведат ограничения за заплатите и в други регулаторни органи като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, КЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ.

Така заплатите в централната банка ще продължават да съответстват на средните в банковия сектор. Управителят на БНБ Димитър Радев например в момента получава 15 368 лв.

Против предложението на коалиционния си партньор в управлението се обяви ГЕРБ. Против беше и ДПС. „Нали не считате, че е нормално един надзорен орган, който следи да е защитен интересът на вложителите, да взема в пъти по-ниски заплати от работещите в тези банки“, коментира шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ). Според нея таван на заплатите би накарал служителите в БНБ да търсят други начини да си допълват заплатите. Освен това в БНБ щели да дойдат хора, които нямат капацитет за търговските банки. Стоянова припомни още, че централната банка има собствени приходи и нейните финанси са част от приходната част на бюджета, а не от разходната.

Реформаторите предлагаха заплатата на управителя на БНБ да е 95% от тази на председателя на Народното събрание. Подуправителите да получават 90% от парите на гуверньора, а останалите членове на УС – 80%.

ПО ГРАФИК

Започна редовната мисия на МВФ у нас

Редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) в България вече започна. Това е първото посещение на екипа на Мишел Шанън след смяната на ръководството на БНБ. Последната мисия на МВФ у нас приключи през пролетта. Тогава оттам определиха банковата ни система като „стабилна“, защото въпреки проблемите с КТБ е запазила високата си ликвидност и добра капиталова адекватност.

През пролетта екипът на Шанън пристигна в разгара на дебатите по възможността за преместване на парите за втора пенсия в държавното обществено осигуряване и препоръките на МВФ бяха насочени главно към реформата в пенсионната система.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.