Взрив в двигател свалил руския еърбъс в Синай

Москва: На мястото на падането са открити важни улики

Зоната на търсене на останки се разширява до 40 кв. км

Взрив в двигател е причината за катастрофата с руския „Еърбъс А321” на авиокомпания „Когалимавия”, който се разби в събота на Синайския полуостров в Египет, погубвайки всички 224 души на борда. Това твърди египетското издание „Ал Масри ал Яум”, позовавайки се на източници в разследващата комисия с достъп до първоначални данни от разчитането на „черните” кутии. "Какво е предизвикало взрива в двигателя, трябва да установи лаборатория след анализ на веществата по фрагменти и тела."

Според него на аудиозаписа от пилотската кабина не е регистрирано тревожно съобщение към диспечерите. А разчитането на техническите параметри показвали бързо падане на машината и сочели към "наличие на мощен взрив, едновременен отказ на всички двигатели, изгаряне на части от корпуса и разпадане на самолета във въздуха".

В. „Уолстрийт джърнъл” също пише, позовавайки се на свои източници, че пилотите не са алармирали за проблем и не са предприемали екстремни действия за спасяване на самолета.

В разчитането на записите участват следователи от Египет, Русия, Ирландия, където еърбъсът е регистриран, и от Германия и Франция, които представят компанията производител.

От вчера зоната за търсене на тела и отломки бе разширена до 40 кв. км от мястото на падане. За целта се използват и безпилотни самолети. Досега са намерени 145 тела и откарани в Санкт Петербург, за където от Шарм ел Шейх летеше самолетът. 42 от жертвите вече са идентифицирани, в повечето случаи чрез ДНК. Според шефа на руския Следствен комитет Владимир Маркин на мястото на катастрофата са открити важни документи и предмети, които ще помогнат за изясняване на станалото.

В същото време „Ислямска държава” продължава да си приписва падането на самолета. В аудиосъобщение в туитър египетският клон твърди, че е свалил машината, но засега няма да разкрие как. Това щяло да стане, когато джихадистите решат. В северната част на Синайския полуостров, на около стотина километра от мястото на катастрофата, „Ислямска държава” води битка с правителствените войски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят