На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Кои са „провокиращите фактори“ за псориазис и как влияят на лечението

Д-р С. Горанова, дерматолог, ДКЦ 1 – В.Търново

Псориазисът е генетично детерминирано автоимунно заболяване. Налице е T-клетъчен отговор, провокиран от непознат стимул, който индуцира цитокинова каскада, която води до редица кожни промени, характеризиращи псориазиса. Пациентите с псориазис имат сериозна фамилност. При 91% от тях заболяването съществува в първа и втора линия роднини. Не всеки, наследил гени за псориазис развива състоянието. За това допринасят също вътрешни и външни фактори или „провокиращите фактори“ на псориазиса.Те са субективни – това, което провокира псориазиса при един човек може да не влияе върху друг. Тези фактори обаче не само могат да провокират поява на псориазис, а и да го обострят, когато заболяването вече е налице. Обръщаме специално внимание на тези фактори, тъй като те могат да повлияят хода на лечението.

Връзката на провокиращите фактори с лечението на псориазис може да се разгледа в две насоки:

– aко сме наясно с провокиращите фактори, при лечението на псориазис могат да се добавят продукти, въздействащи на тези фактори. Това повишава ефекта от лечението, удължава ремисията и по този начин се постига ефективен контрол над заболяването.

– aко пациент с псориазис провежда лечение на друго заболяване и използваните лекарства могат да провокират обострянето на псориазиса. Типичен пример е лечението с бета блокери. В тези случаи е необходимо да се обсъдят алтернативи с лекуващите лекари.

Сега е времето, когато псориазисът се обостря.

Във връзка с това лекарите от Програма Псорелек отново организират безплатни прегледи и консултации в цялата страна. Програмата обединяваа усилията на всички специалисти, занимаващи се с болните от псориазис, национални клиники, аптеки в единна партньорска мрежа. Главната й цел е да се улесни достъпа на пациентите до квалифицирана помощ, информацията за нови методи и препарати за лечение, да се намери индивидуално решение за страданието на всеки и да се подобри качеството на живот.

Не пропускайте шанса да се възползвате от безплатните прегледи и консултации.

Ако не успеете да направите това на определените дати, може да се обадите за консултация по телефона в Клиника Борола – основното звено на Програма Псоралек в София, или да си уговорите среща със специалист на място в удобно за тях време.

Сайтът на програмата www.psoralek.com дава възможност и за онлайн консултация, както и информация за ангажираните с каузата специалисти, от които да изберете най-близкия до вас дерматолог. www.psoralek.com всекиднивно ще ви държи в течение за датите и местата, на които можете да получите специализирана помощ и пълна информация за всичко свързано с псориазиса.

Не оставяйте псориазисът да контролира живота Ви,

контролирайте го Вие с помощта на Програма Псоралек!

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.