Кои са „провокиращите фактори“ за псориазис и как влияят на лечението

Д-р С. Горанова, дерматолог, ДКЦ 1 – В.Търново

Псориазисът е генетично детерминирано автоимунно заболяване. Налице е T-клетъчен отговор, провокиран от непознат стимул, който индуцира цитокинова каскада, която води до редица кожни промени, характеризиращи псориазиса. Пациентите с псориазис имат сериозна фамилност. При 91% от тях заболяването съществува в първа и втора линия роднини. Не всеки, наследил гени за псориазис развива състоянието. За това допринасят също вътрешни и външни фактори или „провокиращите фактори“ на псориазиса.Те са субективни – това, което провокира псориазиса при един човек може да не влияе върху друг. Тези фактори обаче не само могат да провокират поява на псориазис, а и да го обострят, когато заболяването вече е налице. Обръщаме специално внимание на тези фактори, тъй като те могат да повлияят хода на лечението.

Връзката на провокиращите фактори с лечението на псориазис може да се разгледа в две насоки:

- aко сме наясно с провокиращите фактори, при лечението на псориазис могат да се добавят продукти, въздействащи на тези фактори. Това повишава ефекта от лечението, удължава ремисията и по този начин се постига ефективен контрол над заболяването.

- aко пациент с псориазис провежда лечение на друго заболяване и използваните лекарства могат да провокират обострянето на псориазиса. Типичен пример е лечението с бета блокери. В тези случаи е необходимо да се обсъдят алтернативи с лекуващите лекари.

Сега е времето, когато псориазисът се обостря.

Във връзка с това лекарите от Програма Псорелек отново организират безплатни прегледи и консултации в цялата страна. Програмата обединяваа усилията на всички специалисти, занимаващи се с болните от псориазис, национални клиники, аптеки в единна партньорска мрежа. Главната й цел е да се улесни достъпа на пациентите до квалифицирана помощ, информацията за нови методи и препарати за лечение, да се намери индивидуално решение за страданието на всеки и да се подобри качеството на живот.

Не пропускайте шанса да се възползвате от безплатните прегледи и консултации.

Ако не успеете да направите това на определените дати, може да се обадите за консултация по телефона в Клиника Борола – основното звено на Програма Псоралек в София, или да си уговорите среща със специалист на място в удобно за тях време.

Сайтът на програмата www.psoralek.com дава възможност и за онлайн консултация, както и информация за ангажираните с каузата специалисти, от които да изберете най-близкия до вас дерматолог. www.psoralek.com всекиднивно ще ви държи в течение за датите и местата, на които можете да получите специализирана помощ и пълна информация за всичко свързано с псориазиса.

Не оставяйте псориазисът да контролира живота Ви,

контролирайте го Вие с помощта на Програма Псоралек!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве