Бившият ковчежник на ДСБ: Радан Кънев излъга, знаеше, че партията има пари в КТБ

Радан Кънев, както и цялото национално ръководство на ДСБ са знаели, че партията има пари в КТБ. Това заяви в предаването „Тази сутрин” на bTV Юлиян Войнов, икономист и бивш ковчежник на ДСБ.

През цялото време, откакто тече сагата ДСБ-КТБ, се изговориха много лъжи, в основата на които беше Радан Кънев, смята Войнов.

Цялата сага започна от там, че той излезе с едно свое изказване в социалните мрежи, в което казва, че никога не е имал лично сметка в КТБ и също организациите, които той представлява, нямат такива средства, припомня Войнов.

Сумата към 1 млн. лв. в КТБ е към 6 август 2012 година, каза вчера Радан Кънев в сутрешния блок на bTV, а той е председател на партията от юни 2013 г.

Юлиян Войнов обясни, че по времето, когато Кънев е бил председател на ДСБ, от 2013 година, са се подавали отчети към Сметната палата, в които се е посочвало какви сметки има ДСБ, и които отчети са подписани от Кънев и могат да се видят на сайта на Сметната палата.

Радан Кънев желаеше да се представи като морален стожер на обществото, допълни Юлиян Войнов.

„От 2013 година той говореше, че ще се бори с мафията и в това негово говорене той включи КТБ като част от мафията, говорейки че парите на мафията се държат в тази банка и продължи да отстоява във времето, че не знае за парите в КТБ”.

Войнов обясни, че като ковчежник се е занимавал с управлението на финансите на партията и се е стремил да осигури най-добрите условия, при които тези пари на партията да бъдат съхранявани.

Той поясни, че е носил отговорността да борави с парите, но информацията с какви пари разполагат и какви сметки имат винаги е била достояние на ръководството на партията.

„Цялото национално ръководство е знаело, че ДСБ има сметка в КТБ, още повече тази сметка е открита при създаването на партията през 2004 година, поради най-простата причина, че тогава офисът на партията беше Много близо до КТБ, на пл. „Гарибалди” и това беше най-удобното място, където да се съхраняват парите”.

„Радан Кънев е член на националното ръководство на ДСБ от 2009 година, от 2011 година става зам.-председател на ДСБ, и от 2013 година става председател на партията. След 2013 година след като ДСБ не влезе в парламента през 2013 година ние имахме някакъв ресурс от средства, които трябваше да съхраним поради факта, че не получавахме държавна субсидия”, обясни Войнов.

Депозитът от 40 000 лв. е направен през август 2013 г.., това е два-три месеца след като Радан Кънев е станал председател на партията.

Депозитът от 1 млн. лв. е направен през 2012 година. Цялото ръководство е било уведомено и никой не е изравял становище против. Образът на КТБ, че е банка на мафията започна да се появява след 2013 година и това беше част от говоренето преди парламентарните избори, поясни още Войнов.

Това, за което Радан Кънев излъга, е че не знае, че ДСБ има сметка в КТБ, каза Войнов и допълни, че парите в КТБ са били единствените пари на партията, тя е нямала други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини