Деца на 5 и 7 години изкоренили 200 фиданки в Павликенско

Две деца на 7 и на 5 години са вилнели в новозалесени територии в землището на павликенското село Бутово. Малчуганите, които са от съседото село Михалци, са изкоренили 200 млади дръвчета, засадени от столична фирма.

Сигнал за извършеното злодеяние е бил подаден в сряда в Полицейското управление в Павликени. Залесителите са алармирали органите на реда, че са унищожени фиданки цер, американси дъб, акация и сребърна липа.

При разследването извършителите били установени. По случая е заведена преписка, която е изпратена в Районната прокуратура в Павликени. "Докладваха ми за случая. Разпоредил съм материалите да бъдат предадени и на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни", обясни пред "Труд" районният прокурор на Павликени Атанас Филипов.

Според кмета на Батак Димитър Димитров пък това не е единствения случай на посегателство върху залесените общо 200 декара площи. Преди година 70-годишен пенсионер дръзнал да изтръгне над 200 фиданки. Ден след това полицаи открили дръвчетата в дома му. При разпитите възрастният мъж се оправдал, че изкарал козите си на паша, а те опасли дръвчетата и заради това решил да ги изкорени.

"Инвестицията по залесяването бе осигурена по европрограми от Община Павликени. С ръководството на кметството умувахме как да опазим насажденията, защото ако бъдат унищожени, ще трябва да се плаща неустойка от над 200 000 лв", разказа Димитър Димитров.

Кметът на Батак сподели още, че наскоро от фирмата залесител търсели да наемат 15 работника, които да прекопаят фиданките срещу 20 лв надница на ден. "Въпреки, че в селото имаме 93 % безработица, никой не пожела да се включи в тази кампания и фирмата си докара работна ръка от друго населено място", довери Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони