Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Мая Манолова: В Изборния кодекс не пише да се затварят хора в спортни зали

Факт е, че в Изборния кодекс не пише, че трябва да се затварят хора в спортни зали. Това каза пред журналисти в Бургас националният омбудсман Мая Манолова, съобщи Фокус.

„Упражняват се хора да критикуват и атакуват Изборния кодекс и мен персонално, без дори да са прочели. Факт е, че в Изборния кодекс не пише, че трябва да се затварят хора в спортни зали и стадиони. Не пише, че трябва да се отварят чували, да се преправят протоколи. Не пише, че трябва да се крадат гласове от една на друга партия. Не пише, че не трябва да се снабдяват с тонери, принтери и хартия и всичко необходимо застъпниците, за да имат информация за реалните резултати.

В кодекса пише, че тези 19 души в софийската ОИК могат да бъда удвоени, което е било отхвърлено от ЦИК”, коментира Манолова.

По нейните думи, няма съвършен закон и винаги може да се търси нещо по-добро. „Аз съм наясно, че на много политически субекти не им харесва съществуването на преференцията в изборното законодателство.

Признавам си, че на места тя дава своите дефекти, но в сегашното си качество на омбудсман съм още по-длъжна да защитавам правото на гражданите да избират. Според мен това, че могат да избират освен партийна листа и конкретен кандидат е плюс за демокрацията”, категорична бе Манолова.

Относно протестът на служителите на сектор „Сигурност”, Манолова посочи, че случващото се засяга не само самите полицаи, но и техните семейства.

По нейните думи, е притеснително, че на служителите в сектора промените са съобщени без диалог и внезапно. „По този начин институциите демонстрират неуважение към огромен брой хора, които са заети в сектор „Сигурност” и това трябва да бъде коригирано”, категорична бе тя.

По нейните думи, по казуса на рибарското селище „Ченгене скеле” са се упражнявали всички институции. Преди посещението си в Бургас Манолова се е срещнала с всички институции, които имат отношение към случая и всички са декларира желанието са да участват в решаването на този казус.

„Ангажиментът, който поемам е да координирам усилията на всички тези институции проблемът да бъде решен”, категорична бе Манолова. По нейните думи, казусът е сложен и трябва да се развива в няколко посоки.

„Едната е вписването на селището в националната листа като нематериално културно наследство, което предстои да се случи през следващата година, с което се ангажирам, заедно с Министерството на културата. Предстои да бъдат предприети действия и от Министерството на земеделието и храните за изваждане на терена от горския фонд т.е. от публична-държавна собственост.

Според мен, действието, което би дало правна легитимност на селището и би решило неговия проблем е промяна в Закона за рибарството и аквакултурите, в преходните разпоредби, която да даде статут на това рибарско селище”, каза омбудсманът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.