Мая Манолова: В Изборния кодекс не пише да се затварят хора в спортни зали

Факт е, че в Изборния кодекс не пише, че трябва да се затварят хора в спортни зали. Това каза пред журналисти в Бургас националният омбудсман Мая Манолова, съобщи Фокус.

„Упражняват се хора да критикуват и атакуват Изборния кодекс и мен персонално, без дори да са прочели. Факт е, че в Изборния кодекс не пише, че трябва да се затварят хора в спортни зали и стадиони. Не пише, че трябва да се отварят чували, да се преправят протоколи. Не пише, че трябва да се крадат гласове от една на друга партия. Не пише, че не трябва да се снабдяват с тонери, принтери и хартия и всичко необходимо застъпниците, за да имат информация за реалните резултати.

В кодекса пише, че тези 19 души в софийската ОИК могат да бъда удвоени, което е било отхвърлено от ЦИК”, коментира Манолова.

По нейните думи, няма съвършен закон и винаги може да се търси нещо по-добро. „Аз съм наясно, че на много политически субекти не им харесва съществуването на преференцията в изборното законодателство.

Признавам си, че на места тя дава своите дефекти, но в сегашното си качество на омбудсман съм още по-длъжна да защитавам правото на гражданите да избират. Според мен това, че могат да избират освен партийна листа и конкретен кандидат е плюс за демокрацията”, категорична бе Манолова.

Относно протестът на служителите на сектор „Сигурност”, Манолова посочи, че случващото се засяга не само самите полицаи, но и техните семейства.

По нейните думи, е притеснително, че на служителите в сектора промените са съобщени без диалог и внезапно. „По този начин институциите демонстрират неуважение към огромен брой хора, които са заети в сектор „Сигурност” и това трябва да бъде коригирано”, категорична бе тя.

По нейните думи, по казуса на рибарското селище „Ченгене скеле” са се упражнявали всички институции. Преди посещението си в Бургас Манолова се е срещнала с всички институции, които имат отношение към случая и всички са декларира желанието са да участват в решаването на този казус.

„Ангажиментът, който поемам е да координирам усилията на всички тези институции проблемът да бъде решен”, категорична бе Манолова. По нейните думи, казусът е сложен и трябва да се развива в няколко посоки.

„Едната е вписването на селището в националната листа като нематериално културно наследство, което предстои да се случи през следващата година, с което се ангажирам, заедно с Министерството на културата. Предстои да бъдат предприети действия и от Министерството на земеделието и храните за изваждане на терена от горския фонд т.е. от публична-държавна собственост.

Според мен, действието, което би дало правна легитимност на селището и би решило неговия проблем е промяна в Закона за рибарството и аквакултурите, в преходните разпоредби, която да даде статут на това рибарско селище”, каза омбудсманът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини