Доц. Иван Костов: Ракът на гърдата е лечим, когато е открит навреме

Промяна в начина на живот и храненето е препоръката на онколозите при пациентките с висок риск от заболяването рак на гърдата. Това включва избягване на употребата на алкохол и наднорменото тегло. Най-важно е обаче жените след 20 години сами да могат да проверяват гърдите си.

Новооткритите случаи на онкологични заболявания сред българите за една година са 36 хиляди, посочи доц. Иван Костов, директор на Първа АГ-болница "Св. София", на кръгла маса за профилактика и лечение на рака на млечната жлеза. Форумът е под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване, съобщи пред БНР.

По данни от Националния раков регистър за 2012 година починалите от злокачествени заболявания през 2012 г. са 18 157. Най-честото злокачествено заболяване сред жените е ракът на млечната жлеза - 26.4 на сто, посочи доц. Иван Костов, директор на Първа АГ-болница "Св. София".

Увеличението на новооткритите случаи се дължи на ранната диагностика. Ракът на млечната жлеза е лечим, когато е открит навреме, допълни доц. Костов. Той отбеляза, че в България са подобрени диагностиката, лечението и профилактиката на рака на гърдата.

През 3-те години, в които работя в Първа АГ „Св. София“ и там колегите активно се занимават с профилактика и с лечение на рак на гърдата, постигнахме много и сме амбицирани да продължим да работим в тази посока.

При фамилнообременени жени първият клиничен преглед за карцином на гърдата трябва да се извърши на 30-годишна възраст, подчерта доц. Георги Байчев, лекар от Военномедицинската академия.

По думите му всяка втора година трябва да се извършва мамографски преглед сред жените между 40 и 50-годишна възраст, и всяка година - за жените на възраст 50-60 години. Ракът на гърдата не засяга само болните и лекарите, това е проблем, засягащ цялото общество, каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на форума.

Доц. Любомир Киров,общопрактикуващ лекар и председател на сдружението на общопрактикуващите лекар, че той задължително обеснява на пациентките си как да правят своя профилактичен преглед:

Ако жените свикнат и се научат сами да правят профилактиката си, би било чудесно. Много често те ме питат – ама защо? Целта е не да си поставиш диагноза, а да си свикнеш с гърдите си така, че да ги познаваш като дланта на ръката си. И най-малкото нещо ще ти направи впечатление като промяна.

Профилактиката, която жените си правят, плюс профилактичните прегледи, които правим - това задължително трябва да се прави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве