Борисов: Ще дадем 500 хил. лв. за пораженията от урагана във Враца

Немски дарители подпомагат социални заведения в Елена

Стивън Хокинг прави последното си предсказание за края на света два дни преди смъртта си

Само един е кандидат за омбудсман в Благоевград

Гробните места в Търново на изчерпване Поставиха съоръжение с клетки за 144 урни

Гръцките власти конфискуваха над 400 тона вредни храни, внесени от Турция

Рафтинг сезона в Пиринско стартира със стари цени, за 50 лева вдигаш адреналина

Жълт код за поледици в 9 области в страната

Цветан Цветанов: 800 са гражданите от Западните Балкани, които са се сражавали за ИДИЛ

Григор остава четвърти в света, тренира полугол за следващия турнир в Маями

Рублата поскъпна след изборите в Русия

Габрово става столица на магията Над 100 магове от 9 държави ще покажат своите таланти на “Магична Среща Златна Котка 2018”

Принц Хари без предбрачен договор Вярвал, че бракът му ще е продължителен

Енергия за 90 км/ч Култовият дребосък Isetta се възражда на ток

Търговската война на Тръмп Заетостта в американската икономика няма да се повиши, но ще растат цените на много стоки и услуги

Над 5 милиона души са гледали шоуто „Звук и светлина“ на Царевец за 30 години

Над 5 милиона българи и чужденци са гледали аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ за изминалите 30 г от създаването му. Първото излъчване на програмата е на 16 ноември 1986 т. по повод 800 години от въстанието на Асеневци. Спектакълът е излъчван над 5400 пъти.

Юбилеят на шоуто „Царевград Търнов – звук и светлина“ е този уикенд и на него ще присъстват инж. Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек от чешкия екип реализирал програмата преди три десетилетия.

Идеята за програмата е от края на 60-те години на миналия век, когато Общонародния комитет за развитие на Велико Търново организира и планира развитието на старата столица като исторически, културен и туристически център. При започването на археологическите проучвания и реставрацията на крепостта Царевец се обсъжда възможността да бъде възстановена камбанарията на Патриаршеската църква и да се постави камбана, която да звъни в определени часове.

На 27 януари 1970 г. Изпълнителното бюро на Общонародният комитет за развитие на Велико Търново ръководено от Пенчо Кубадински, по това време зам.-председател на Министерски съвет и министър на транспорта и съобщенията, възлага на Окръжен народен съвет и Градски народен съвет – Велики Търново да организират творчески колектив за разработка, проектиране и осъществяване на спектакъл „Звук и светлина“ на Царевец“.

Три са първоначалните сценарии за програмата – на писателите Серафим Северняк и Антон Дончев и на режисьора Въло Радев, чиито проект се реализира

Сценарият на Серафим Северняк се нарича „Търновска легенда“ и проследява историята на България от създаването и през 681 г. до превземането на Търново от османските турци през 1393 г. Според концепцията на автора постановката трябвало да се наблюдава на фона на Царевец в специална зрителна зала, където на статични пана – стъклопис, сграфито или стенопис, са изобразени основни исторически моменти с текстове. В тази среда се предвиждало да звучи музика и театрализиран спектакъл, придружен с камбанен звън и светлинни ефекти откъм Царевец и църквите в Асенова махала.

За зрителна зала, от която организирано се наблюдава панорамата на нощния Царевец, е и сценария на писателя Антон Дончев от 1978 година. В него има над 22 действащи лица, сред които царете Асен, Калоян и Иван Асен, Балдуин Фландърски, Ивайло, патриарх Евтимий и Григорий Цамблак.

Идеята на режисьора Въло Радев от 1979 година е за две програми. Първата – – Царевград Търнов – „Звук и светлина“ трябвало да се реализира до края на 1980 г. по повод 1300-годишнината на Българската държава. Втората – Велико Търново – „Рондорама“ предвиждала „по кинетичен начин да покаже богатото културно наследство на средновековието, вплетено органично в днешния облик на града“. Реално е осъществен само сценария за първата програма „Звук и светлина“, в която са вградени кинетични пластични образи съчетани със звукови и светлинни образи.

Аудио-визуалната програма е проектирана и реализирана от българо-чешки екип ръководен от известния наш кинорежисьор Въло Радев и чешкия режисьор Яромир Хник. Със средствата на музиката и ефектното осветление е изграден един запомнящ

се емоционален образ на хълма-крепост Царевец, събрал в себе си цялата историческа същност, величие и слава на древната престолнина Търновград – станал синоним на българския дух и национална гордост.

Техническата част е дело на чехословашката фирма „Арт центрум“ чрез различни системи, управлявани с компютър и обхваща площ от 100 декара на хълма Царевец. В периферното осветление са включени 2400 цветни прожектора, като на всяка точка са монтирани червен, зелен, син и жълт прожектор, с мощност от 1000 до 2000 WT. Светлинните ефекти се допълват от 140 светкавици и два лазера – син и червен. Системата включва и 6 реално биещи камбани от 600 кг до 6 тона. Общата монтирана мощност е 3,5 мегавата, а положените управляващи, захранващи и сигнални кабели са около 6300 км. Вложените средства в проекта са 10 388 328,62 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.