На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Над 5 милиона души са гледали шоуто „Звук и светлина“ на Царевец за 30 години

Над 5 милиона българи и чужденци са гледали аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ за изминалите 30 г от създаването му. Първото излъчване на програмата е на 16 ноември 1986 т. по повод 800 години от въстанието на Асеневци. Спектакълът е излъчван над 5400 пъти.

Юбилеят на шоуто „Царевград Търнов – звук и светлина“ е този уикенд и на него ще присъстват инж. Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек от чешкия екип реализирал програмата преди три десетилетия.

Идеята за програмата е от края на 60-те години на миналия век, когато Общонародния комитет за развитие на Велико Търново организира и планира развитието на старата столица като исторически, културен и туристически център. При започването на археологическите проучвания и реставрацията на крепостта Царевец се обсъжда възможността да бъде възстановена камбанарията на Патриаршеската църква и да се постави камбана, която да звъни в определени часове.

На 27 януари 1970 г. Изпълнителното бюро на Общонародният комитет за развитие на Велико Търново ръководено от Пенчо Кубадински, по това време зам.-председател на Министерски съвет и министър на транспорта и съобщенията, възлага на Окръжен народен съвет и Градски народен съвет – Велики Търново да организират творчески колектив за разработка, проектиране и осъществяване на спектакъл „Звук и светлина“ на Царевец“.

Три са първоначалните сценарии за програмата – на писателите Серафим Северняк и Антон Дончев и на режисьора Въло Радев, чиито проект се реализира

Сценарият на Серафим Северняк се нарича „Търновска легенда“ и проследява историята на България от създаването и през 681 г. до превземането на Търново от османските турци през 1393 г. Според концепцията на автора постановката трябвало да се наблюдава на фона на Царевец в специална зрителна зала, където на статични пана – стъклопис, сграфито или стенопис, са изобразени основни исторически моменти с текстове. В тази среда се предвиждало да звучи музика и театрализиран спектакъл, придружен с камбанен звън и светлинни ефекти откъм Царевец и църквите в Асенова махала.

За зрителна зала, от която организирано се наблюдава панорамата на нощния Царевец, е и сценария на писателя Антон Дончев от 1978 година. В него има над 22 действащи лица, сред които царете Асен, Калоян и Иван Асен, Балдуин Фландърски, Ивайло, патриарх Евтимий и Григорий Цамблак.

Идеята на режисьора Въло Радев от 1979 година е за две програми. Първата – – Царевград Търнов – „Звук и светлина“ трябвало да се реализира до края на 1980 г. по повод 1300-годишнината на Българската държава. Втората – Велико Търново – „Рондорама“ предвиждала „по кинетичен начин да покаже богатото културно наследство на средновековието, вплетено органично в днешния облик на града“. Реално е осъществен само сценария за първата програма „Звук и светлина“, в която са вградени кинетични пластични образи съчетани със звукови и светлинни образи.

Аудио-визуалната програма е проектирана и реализирана от българо-чешки екип ръководен от известния наш кинорежисьор Въло Радев и чешкия режисьор Яромир Хник. Със средствата на музиката и ефектното осветление е изграден един запомнящ

се емоционален образ на хълма-крепост Царевец, събрал в себе си цялата историческа същност, величие и слава на древната престолнина Търновград – станал синоним на българския дух и национална гордост.

Техническата част е дело на чехословашката фирма „Арт центрум“ чрез различни системи, управлявани с компютър и обхваща площ от 100 декара на хълма Царевец. В периферното осветление са включени 2400 цветни прожектора, като на всяка точка са монтирани червен, зелен, син и жълт прожектор, с мощност от 1000 до 2000 WT. Светлинните ефекти се допълват от 140 светкавици и два лазера – син и червен. Системата включва и 6 реално биещи камбани от 600 кг до 6 тона. Общата монтирана мощност е 3,5 мегавата, а положените управляващи, захранващи и сигнални кабели са около 6300 км. Вложените средства в проекта са 10 388 328,62 лева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.