„Ислямска държава“ черпи с лакомства заради падналия руски самолет

Все още не е ясно дали „Ислямска държава“ изобщо е замесена в случая с руския пътнически самолет, който се разби в египетската провинция Синай тази седмица. Въпреки, че групировката пое отговорността за свалянето на самолета, а британските власти предположиха, че в багажното отделение може да е била поставена бомба, египетските и руските власти заявиха, че е твърде рано да се правят изводи за причината за катастрофата, пише The Washington Post, цитиран от "Фокус".

Това обаче не е пречка за ИД да празнува, отбелязва вестникът.

Видеоклип, разпространен в социалните медии от „Ислямска държава“ тази седмица, показва как въоръжени бойци раздават лакомства на група хора, включително деца, паралелно с комюнике от групировката „Провинция Синай“ (смятана за египетския клон на ИД), което разкрива ролята им в катастрофата. По-късно във видеото, руски говорител изважда нож, нарича руският президент Владимир Путин „прасе“, и отправя предупреждение към руския президент „ще завладеем домовете ви и ще ви унищожим“.

Клипът е сниман в иракската провинция Нинава, инфилтрирана от „Ислямска държава“ миналата година.

В сравнение със заплахите, лакомствата могат да изглеждат незначителни, но не е точно така. Известно е, че „Ислямска държава“ привлича деца, често като се преструва, че ще им предложи образование, докато училищата им са затворени, пише още американското издание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят