Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ в Габрово Светинята ще бъде представена на Националния празник - 3 март

Общо 52 души са ранени при инцидента в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Италианският премиер Джузепе Конте обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

Затварят пътя през Широка лъка в неделя заради кукерския фестивал

Идеите в образованието – плод на леки наркотици

В министерството развиват дейност, та пушек се вдига

Като купонджии

В Министерството на образованието се държат така, все едно употребяват леки наркотици. По-точно се държат като родители, които употребяват леки наркотици, за да са готини, в крак с времето и да убедят децата колко са модерно мислещи, широкоскроени и въобще – страхотни купонджии. Но естествено не им се получава и картинката е жалка.

Като страхотен купонджия министерството е наредило до края на ноември във всички училища вместо училищен звънец да звучи българската песен за детската Евровизия 2015. Това било част от съвместна кампания с Българската национална телевизия по повод домакинството на България на конкурса през тази година. Както и „специален поздрав към българските ученици”. Да ги бяха поздравили с Криско по-добре (не че ще се учудя, ако го направят).

Очевидно звънецът е най-наболелият проблем на българското образование, а детската Евровизия – събитие от национална важност номер едно. Докъде я докарахме – конкурс със съмнителна естетическа стойност да „обедини както институциите, така и децата на България в обща цел”, както казват от БНТ.
Художествените качества на песента няма да коментирам, не съм специалист и приемам, че всичко е въпрос на вкус. Славитрифоновщината като еталон за масова култура също няма да коментирам и ще приема, че е въпрос на вкус, макар да не ми допада това, че полека-лека понятието „масова култура” придобива смисъл на „култура за на маса”.

Озадачава ме обаче абсурдността на подобна идея в стил „ето, виждате ли, развиваме дейност, та пушек се вдига”. Те че развиват – развиват, две мнения няма. И останалите им идеи са не по-малко неадекватни и звучащи като плод на леки наркотици. Например: учениците в първи клас трябва да умеят да пишат SMS на кирилица. Точно така, SMS. Така пише в проекта за учебна програма по български език и литература, който беше огласен тази седмица. Колко ли са били доволни в министерството, като им е хрумнала тая идея, как ли са плеснали с ръце и са си казали: „Ето на, възпитаваме децата в патриотизъм!” Вероятно като компенсация за това, че „Родна реч” на Вазов отпада, а съдбата на „Аз съм българче” е неясна. Или че фолклорните произведения в пети клас са силно орязани, но за сметка на това ще се изучава „Битие”.

Важното е да сме готини и в крак с времето, нали така? И затова първокласниците ще трябва да разказват рекламни текстове, а също така и да разиграват „ролеви игри, свързани с покупко-продажба”, за да развиват инициативност и предприемчивост, както се казва в документа на министерството. Не че децата не си играят на магазин и не си продават кюфтета от кал, откак свят светува. Но по някаква причина експертите са решили, че откриват топлата вода и тя непременно трябва да бъде включена в учебния план. Току-виж решили да включат и ролеви игри на „чичо доктор” с цел повишаване на сексуалната култура на първолаците.

Като казах „чичо доктор” – може пък да има някакво негласно междуведомствено съревнование между Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването за най-абсурдна реформа, кой знае? Вече нищо не би ме учудило в тая държава, която в момента функционира като „Алиса в Страната на чудесата”.

Междувременно звънчето ще звъни ли, звъни, а от министерството ще ликуват, че са направили нещо страхотно за българските деца. Говорим за същото министерство, което намали наполовина часовете по чужд език и по изкуства за езиковите гимназии (освен всичко останало). На нас ни остава да се надяваме, че песента за Евровизия ще успее да компенсира и двете. Пък и всичко останало.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.