Страшна драма носи десета купа на Стоилов

Изтезаваща нервите драма позлати Станими Стоилов и неговите помощници Цанко Цветанов и Саид Ибраимов в Казахстан. Гол в 87-ата минута донесе 1:0 за „Астана“ срещу „Актобе“ на свой терен в последния кръг на първенството. Успоредно големият конкурент „Кайрат“ сломи „Ордабаси“ с 2:0 у дома и така без победа нямаше титла за Мъри и компания.

Трофеят е десети за 11 години и половина кариера на Стоилов. Треньорът има по две титли, купи на България и суперкупи с „Левски“. Плюс купа на страната с „Литекс“. А с „Астана“ титлата е втора, като хасковският майстор прегърна и Суперкупата на Казахстан.

Български специалист не е ставал шампион на по-сериозно първенство напоследък. През 2013-а Едуард Ераносян се позлати в Ангола с „Кабушкорп“, а Велизар Попов - на Малдивските острови с „Радиант“. Сега Казахстан е 28-и в националната ранглиста на УЕФА, а България е 29-а. Излиза, че титлата там поне в момента е по-престижна от триумф в „А“ група...

Съперниците на „Астана“ и „Кайрат“ играха твърде стръвно и нищо чудно да са били мотивирани и с 6-цифрени отборни премии в долари от челниците. Над час двата мача вървяха 0:0.

В 63-тата минута съдията изгони Кожабаев от „Ордабаси“ и в 65-ата Деспотович вкара за „Кайрат“, а в 86-ата и удвои. Тогава Стоилов губеше титлата. „Червените“ от „Актобе“ цял мач играха „паркирани“ в наказателното поле срещу „сините“, които накараха вратаря Павлов да се чувства като на стрелбище, улучиха и греда.

Но и в Астана дойде червен картон за госта - на Хижниченко в 86-ата, защото блъсна... съотборника си Сантана след реплика. И в 87-ата Жуниор Кабананга заби гола на триумфа!

Нататък - подхвърляне на треньора във въздуха, почетна обиколка, овации. На трибуните се откроиха огромна фланелка с №12 и голям плакат с лика на Стоилов и надпис „Бос“. До идването на българина през юни м.г. „Астана“ нямаше титла, а вече е с две поред. А предстои и финал за купата с „Кайрат“.

“Иртиш“ с треньор Димитър Димитров завърши шести.

Героят: Целта е требъл

„Всички говореха, че щом сме в Шампионската лига, нямаме сили за друго - заяви Станимир Стоилов. - Аз говорех, че ще играем на три фронта. Сега целта е требъл. Играчите показаха, че могат да скачат високо. Те са главни виновници за успеха. Въпреки тежкия график бяха агресивни, бягаха до края и вкараха в края. Ако агентите се договорят, ще се радвам да остана.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят