Президентът Румен Радев пред кипърския бизнес: България е водеща във финтех индустрията в Източна Европа

Завръщане с 1000 конски сили Величественият офроудър Hummer възкръсва под марката GMC

Смъртните случаи от коронавиурса в Италия вече са 11, заразените са над 300

Изследват бебе на годинка за коронавирус в Пловдив

Депутатът от БСП Явор Божанков: Хората в Полски Тръмбеш не са доволни от водената държавна политика

Втора грипна вълна се задава у нас

Какво ще стане ако се кръстоса блондинка със заек?

На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Първи случай на коронавирус в Латинска Америка

Да поговорим сериозно за достъпността Нека видим в сравнителен план колко много път имаме да извървим като общество

Цецка Цачева подписа Меморандум за сътрудничество с Казахстан

Цецка Цачева и Кабибула Джакъпов подписаха Меморандум за сътрудничество между Народното събрание на република България и Мажилиса (долната камара на Парламента) на република Казахстан в Астана, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Срещата на двамата председатели е определяна от местните медии като ключова за бъдещите отношения между България и Казахстан.

Това е и първата българска официална парламентарна делегация посетила Казахстан по покана на председателя на Мажилиса. В хода на разговорите страните подписали меморандума се ангажират да развиват парламентарното сътрудничество в областите: политика, търговско-икономически връзки, социално-културни дейности, научно-технически обмен и хуманитарни грижи.

Особено важно е категорично заявеното намерение на България и Казахстан да съдействат за ускоряването на ратификацията на международни договори и свързаните с тях активности. Документът отваря път към намирането на онези резерви, които ще развият допълнително икономическите контакти на едно ново работно ниво. Подписването на меморандума идва в момент на изключителен дипломатически интерес към Казахстан.

Броят на визитите в страната на най-високо политическо равнище нараства прогресивно въпреки временните икономически трудности заради цената на петрола и спада на местната валута тенге. Цецка Цачева потвърди поканата за посещение на президента Назърбаев у нас както и предстояща визита през следващата година на българския министър-председател в Казахстан. Сериозен акцент в разговорите бе предложението Цачева за започването на преговори за двустранен договор уреждащ справедливото пенсиониране на всички хора живели и работели в двете страни бързо и без да губят осигурителни периоди.

Очаквано стана дума и за избягването на двойното осигуряване при водена икономическа дейност.

Висок потенциал за развитие на бизнеса бе видян в новите технологии, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, козметиката, фармацията и здравния туризъм. Машиностроенето и строителството са също желани сектори за сътрудничество. Провеждането на Четвъртото заседание на Българо-Казахстанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в средата на 2016 година е приоритет. Открития днес офис в Астана на Българо-казахстанската търговска камара е важна стъпка за практическото реализиране на двустранния стремеж за правенето на ефективен бизнес.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.