Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Индийски актьори и бизнесмени ще съдят Великобритания заради диаманта Кохинор

Звезди от индийския Боливуд и бизнесмени се обединиха и инструктираха адвокати да започват правни процедури в Лондонския върховен съд за връщане на диаманта Кохинор в Индия. Скъпоценният камък е оценяван на 100 млн. паунда (139 млн. евро).

Диамантът е красял короната, носена от кралицата майка Елизабет на коронацията на нейния съпруг крал Джордж VI през 1937 г. , както и на коронацията на кралица Елизабет през 1953 г.. Групата, която е нарекла себе си „Планина на светлината“ по превода на името на скъпоценния камък, твърди, че 105-каратовият диамант е бил откраднат от Индия и нейните членове настояват британското правителство да го върне. Камъкът е „един от многото артефакти, взети от Индия при съмнителни обстоятелства“, твърди Давид де Соуза от индийска фирма за почивки. Според неговите думи при британската колонизация от Индия е откраднато нейното богатство и е „унищожена психиката на страната, съобщи в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Скъпоценният камък е даден на действащата кралица на времето от последния владетел на сикхите, Дулип Сингх, след британското анексиране на Пенджаб. Звездата на Боливуд Бумика Сингх, който е част от групата „Планина на светлината“ заяви: „Кохинор не е просто 105-каратов камък, а част от нашата история и култура и несъмнено трябва да се върне.“

Инструктираните от групата „Планина на светлината“ британски адвокати заявиха, че ще базират поверения им случай на закона за Холокоста (връщане на паметници на културата), който дава право на националните институции във Великобритания да връщат откраднати произведения на изкуството. Сатиш Джаку от бирмингамската правна фирма „Рубрик Лоис Кинг“ каза, че искът им ще бъде отправен според разглежданото от обичайното право като „престъпление по отношение на стоки“, като твърди, че правителството е откраднало диаманта. Той добави, че те ще отнесат своя случай до Международния съд. До момента Лондон отхвърля исканията за връщане на Кохинор на Индия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.