Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Втори случаи на заразен с коронавирус в САЩ

С какво ЕС обмисля да замени думата “психиатър”?

Двама души загинаха при инцидент на пътя Бургас-Созопол

Досега няма потвърден случай на коронавирус у нас

Камерите на АПИ в населените места не следят за е-винетки и тол

Влак помете кола на жп прелез (СНИМКИ) При страшния удар е загинала водачката на автомобила

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 29 февруари 2020

Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Димитър, който уби Симона, направил опит за самоубийство, бил една седмица в кома

Купчини с цветя, плюшени мечета, хартиен лист с надпис „Мони, обичаме те“, догарящи свещички пред снимката на 15-годишната Симона Великова – това бяха поставили децата и техните учители от Професионалната гимназия по икономика на стълбите пред входа на гимназията.

На това място животът на деветокласничката бе отнет с особена жестокост от ръката на убиец – 28-годишния Димитър Ганчев от сливенското с.Сотиря.

В деня на погребението входната врата на гимназията бе заключена. По стъклата й – много некролози. Тринадесет психолози от Сливен и просветното министерство бяха влезли във всеки клас, за да установят кой каква потребност има от подкрепа.

„Още от петък /деня на убийството – б.р./ е задействан координационния механизъм за работа в кризисни ситуации, всички институции са включени. Днес от 225 ученика в първа смяна, се явиха 216. Което означава, че са се доверили в предоставената психологична помощ“ – каза директорката Лиляна Тодорова.

Бяха осигурени автобуси за учениците и учителите, които желаят да отидат на поклонението в дома на Симона в кв.“Сини камъни“ и на новоселските гробища за последно сбогом. Вечерта мнозина от тях се готвеха да се включат в траурното шествие в нейна памет, организирано в социалните мрежи.

„Утре ще се опитаме да започнат учебни занятия, но с един плавен преход. Децата, които не се чувстват сигурни, стабилни и устойчиви психически, по преценка на родителите могат да си останат вкъщи“ – съобщи още директорката.

Дни след ужасяващата трагедия все още крещят въпроси. Преподаватели, ученици, близки са се затворили в мъката си в очакване следствието да си свърши работата.

От Сотиря тръгнаха с цветя към Сливен

В сливенското с. Сотиря по пътя към града беше тръгнала пеша възрастна женица с цветя, за погребението на Симона. Местен жител спря до нея с автомобила си и предложи да я откара до Сливен, вместо да върви няколко километра.

„Познавам Симона! Страшно красиво дете! Плаках! Виждали ли сте я? Тя е израснала тука“ – обяснява човекът. Пенсионер, Добри се казва. „Димитър е един мръсен… Не искам да пишете как съм го нарекъл…Дойде с баща си и майка си преди четири години от Струпец. Но, кълна се! Никакви интимни отношения не е имал с нея, пълни измислици! Той я задяваше, не можеше да премине момичето!“ – тюхка се Добри.

Човекът разказа, че майката на Симона – Юлия, се омъжила повторно след развода си. Тогава момичето било съвсем малко. Вторият й баща се казвал Стефан, били много близки.

Майката най-напред работела в завод „Язаки“ в Ямбол. После се преместила на работа в сливенския цех на японската фирма. Пастрокът Стефан пък бил заварчик, наскоро заминал за Швеция, там да си изкарва прехраната.

Като записали Симона в бившия икономически техникум, в Сливен за нея се грижела баба й. Момичето прекарвало голяма част от времето си в семейната къща в Сотиря. В съседство се намира животновъдната ферма, където работел Димитър.

Всички знаели, че „нещо му има“ на Димитър

„Не знам кой какво казва, но Димитър не пие, не пуши. Не е бил агресивен. Имаха връзка със Симона. Това е цялата работа“ – казва собственикът на фермата Атанас Петров.

Майката на Димитър не работела, защото имала високо кръвно и други болести и едва кретала. В стопанството били наети само бащата Ганчо и синът. Знаело се, че дядото на Димитър по бащина линия бил съден за убийство, но по грешка. Истинският извършител бил неговият брат и той влязъл в затвора.

„Пак заради някаква любовна история, стари работи“ – каза Атанас. Димитър не бил изкласил до 8 клас, но „акълът му сечал“, оправял се с компютри и интернет, даже записвал музика и я давал на местните роми, за да изкара някой лев.

„И двамата с баща си са много работливи. Не знам какви са…Може би селски роми. Но той специално не знае цигански език и мрази циганите в душата си. Баща му също. Специално Димитър е много работлив! Няма да открадне, няма да излъже. Аз, дето съм собственик, всичко му оставям на него. Той идва в 5 часа сутринта и не се спира, всичко върши сам по-добре от мене самия, а имам 50 крави и 30 прасета. Даже му наех помощник, защото не искаше да има почивни дни“ – разказва стопанинът.

Младият работник обаче имал една голяма странност. Не разговарял. Не общувал. Случвало се Атанас да го вземе с колата си, когато пътува по работа. По пътя се шегувал, опитвал се да завърше приказка. Димитър мълчал.

„А бе блъска се в мене и дума не казва! Казвал съм много пъти на баща му, че синът му има проблеми. А той винаги ми е отвръщал: Ами той си е такъв!“ – казва Атанас. И така – четири години, свикнали били. Като разбрал, че между Димитър и Симона не върви, стопанинът се опитал да разговаря с него. „Заявявах му: Друго момиче ще ти намерим! Но той само гледа настрани. И нищо не говори“ – спомня си още Атанас.

Димитър бил седмица в кома след опит за самоубийство

Атанас купил нов лаптоп за младия си работник. Димитър общувал с момичето в интернет. Какво са си пишели в мрежата, никой не знае. Но през лятото татуирал името й на гърба си.

Пак по това време станал голям панаир. Бащата на Симона дошъл при Димитър, за да го предупреди да не я заплашва в интернет. Хванал го за гушата – разказват във фермата. Димитър скочил с вилата, строшил стъклата на автомобила на Стефан.

„Ако Стефан не беше избягал, щеше да го убие!“ – заяви фермерът. Той се намесил, за да ги разтърве. После дошла полиция. Атанас поел разноските по строшения автомобил, защото били причинени от неговия работник. Два дни след сбиването Димитър направил опит за самоубийство. Погълнал хапчетата на майка си и селскостопански препарат.

„Взеха го в болница. Беше в кома цяла седмица. Казаха, че след това ще го вземат психиатрите. Но нищо такова не се случи. Никой не го е потърсил. След болницата той се върна обратно тука“ – заяви Атанас.

Парите не са били проблем за лечението му, тъй като стопанинът давал по 1000 лева заплати. При всеки здравословен проблем на майката, лично я карал в Спешна помощ в града.

Във фаталния ден, Димитър, както обикновено, отишъл на работа в кравефермата още по тъмно. Приключил към 9 часа. Атанас го потърсил, защото му трябвал помощник да свърши нещо важно. Но младият мъж вече бил тръгнал.

„Никой нямаше представа какво е намислил и къде отива… Цялата работа е, че Димитър си имаше проблеми. Още от малък ги е получил. И майка му знаеше, и баща му знаеше, и другите го знаеха. Но не е лекуван! И никой не направи нищо. Дори след като се отрови, казаха, че ще го задържат, за да го дадат на психиатър. Но полицията нищо не направи. Аз имах притеснения, че Димитър може да извърши някоя простотия. Но да посегне на момичето и да го убие!? Никога не съм допускал! Не съм спал, откакто стана това. Вина имат всички! Всички, които познават Симона, са знаели за проблемите на Димитър. И така ми е жал за момичето! Израстна с моите деца. А как да отида сега на погребението й?“ – каза Атанас.

Родителите на Димитър са напуснали Сотиря в нощта преди погребението. Близките на Симона са обявили за продан имота си в Сотиря. Колежки на майка й разказаха, че седмица преди жестоката трагедия тя споделила, че са се отървали от голям проблем с „онзи мъж“ и имат намерение да заминат за Швеция. По случая са назначени експертизи.

На 10 ноември, съдът ще разгледа поисканата от Окръжната прокуратура мярка за неотклонение задържане под стража на Димитър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.