Калфин отрече да преговаря с Горанов за парите за стаж (Обзор)

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин е против отпадането на добавката за прослужено време в частния сектор, тъй като в законодателството няма друг механизъм за автоматично повишаване на заплатите всяка година. “Липсата на актуализация на заплатите е проблем. При сегашната система по-добре да оставим механизми, които да са автоматични”, каза вчера Калфин.

Идеята за премахването на клас прослужено време в частните фирми беше лансирана от министъра на финансите Владислав Горанов. Преди два дни той обяви, че се води дебат по темата и добави, че заедно с Калфин обсъждат пакет от мерки, които скоро ще представят на бизнеса и синдикатите.

Социалният министър отрече да е разговарял с Горанов по този въпрос. “Ако има гъвкава система за предоговаряне на работните заплати, има основание за премахването на добавката. Но такава в момента няма”, каза Калфин. “В публичния сектор, където класът беше премахнат от министър Дянков (министър на финансите в кабинета “Борисов” 1 - б.р.) за държавните служители, виждаме, че заплатите замръзнаха за дълго време”, добави вицепремиерът.

Калфин изрази разочарование от това, че в проектобюджета на министерството за 2016 г. са предвидени 73 млн. лв. за обучения и заетост - колкото и през тази година. “Това е по-малко, отколкото очаквах и отколкото ми се искаше. Можем да компенсираме с европейски средства, но те не са безкрайни и е много важно да покажем по-голям ангажимент и от националния бюджет”, каза Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес