Износът намалява за втори пореден месец

Износът на български стоки намалява за втори пореден месец по данни на НСИ. През септември стойността на експорта е била 3,7 млрд. лв., или с 3,9% по-ниска в сравнение със същия месец на м.г. През август спадът беше с 1% на годишна база. При вноса понижението е с 11-12%.

Основната причина за негативния тренд е загубата на пазари извън ЕС. През септември износът за трети страни се е сринал със 17% на годишна база. През август понижението беше с почти 13%. През същите два месеца износът за ЕС е продължил да нараства, но двойно по-бавно в сравнение с ежемесечния двуцифрен ръст през първото полугодие.

Въпреки понижението през последните месеци общо за целия период от януари до септември износът се е повишил с 6,6%. През деветмесечието българските фирми са изнесли стоки за 34 млрд. лв., което е с над 2 млрд. лв. повече на годишна база.

Заради войната в Сирия износът на български стоки към страната през деветмесечието е намалял до 40 млн. лв., което е 3 пъти по-малко спрямо м.г. Експортът към Русия се е свил с 21%. Значително по-малко стоки са изнесени към Сингапур, Мароко, Либия, Гибралтар, Израел, ОАЕ, Перу. В същото време продажбите във Виетнам и Бразилия са се увеличили двойно в сравнение с 2014 г. Износът към САЩ е нараснал с 27% и е надхвърлил 554 млн. лева.

През деветмесечието с най-голям ръст (78,4%) е експортът за трети страни на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход. Експортът на минерални горива и масла се е понижил със 17,7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес