Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Смог ваканция въвеждат в училище Децата с хронични респираторни проблеми ще могат да си остават вкъщи, според една от мерките на МОН

Вицепремиерът Марияна Николова: Наградите на туризма са показател, че секторът в България се развива успешно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 12 декември 2018

Пожар затруднява движението в района на Петте кьошета в столицата

Даваме до 200 лв. за коледни подаръци (обзор) Две трeти от хората ще купят модни артикули, почти половината - козметика

Пропадат 19 дела за отнемане на 21 млн. лв. (обзор) Съдът прекрати конфискация на имоти за близо 2 млн. лв. на Христо Бисеров

Возят Миню Стайков в инвалидна количка (обзор) От 20 октомври бил настанен в болницата на затвора

Макрон вдигна минималната заплата (обзор) Антиправителствените протести продължават

Oцветени портокали продават на пазара Най-често се използва вакса

Износът намалява за втори пореден месец

Износът на български стоки намалява за втори пореден месец по данни на НСИ. През септември стойността на експорта е била 3,7 млрд. лв., или с 3,9% по-ниска в сравнение със същия месец на м.г. През август спадът беше с 1% на годишна база. При вноса понижението е с 11-12%.

Основната причина за негативния тренд е загубата на пазари извън ЕС. През септември износът за трети страни се е сринал със 17% на годишна база. През август понижението беше с почти 13%. През същите два месеца износът за ЕС е продължил да нараства, но двойно по-бавно в сравнение с ежемесечния двуцифрен ръст през първото полугодие.

Въпреки понижението през последните месеци общо за целия период от януари до септември износът се е повишил с 6,6%. През деветмесечието българските фирми са изнесли стоки за 34 млрд. лв., което е с над 2 млрд. лв. повече на годишна база.

Заради войната в Сирия износът на български стоки към страната през деветмесечието е намалял до 40 млн. лв., което е 3 пъти по-малко спрямо м.г. Експортът към Русия се е свил с 21%. Значително по-малко стоки са изнесени към Сингапур, Мароко, Либия, Гибралтар, Израел, ОАЕ, Перу. В същото време продажбите във Виетнам и Бразилия са се увеличили двойно в сравнение с 2014 г. Износът към САЩ е нараснал с 27% и е надхвърлил 554 млн. лева.

През деветмесечието с най-голям ръст (78,4%) е експортът за трети страни на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход. Експортът на минерални горива и масла се е понижил със 17,7%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.