Никола Саркози вероятно е освободен от ареста

В Гърция арестуваха рускиня, смятана за ключов свидетел в разследването на убийството на журналистката Дафне Галиция

Регионалният министър: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата

Симеон Втори бе специален гост на конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“ в Мадрид (СНИМКИ)

Кои жени си купуват по пет вибратора?

Проф. Балтов: Предстои преструктуриране на “Пирогов” – сливане на клиники и увеличение на заплатите до 300 лв.

Арестуваха бус с контрабандни цигари за близо 200 000 лева в Търново Първият удар на полицията за тази година е с предотвратени щети, колкото за цялата 2017 година

Остава високо нивото на водата в карнобатското село Сърнево

Уволниха шефа на “Кеймбридж аналитика” заради злоупотреба с лични данни на потребители на Фейсбук

Турската полиция хвана българин с над 2 килограма кокаин, скрит в ауспуха на джип

Зукърбърг е извикан да даде показания в британския парламент заради скандала с личните данни на 50 млн. потребители

Джеймс Матис: Случаят “Скрипал” показва, че Русия е избрала да бъде стратегически противник

Мъж пострада при експлозия в град Остин

Лавров: Великобритания съзнателно е поела курс към разваляне на отношенията с Русия

Над 35 цивилни загинаха при ракетен огън от сирийски бунтовници в предградие на Дамаск

Затягат правилата за назначаване на държавните служители, но от 2017-та година

Правителството затяга правилата за назначаване на държавните служители, но чак от средата на 2017 година. Тогава ще влезе в сила новият модел за провеждане на конкурс за заемане на държавна служба, който ще се провежда на два етапа.

Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за държавния служител, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, съобщи Дарик.

По-съществената поправка, която ще влезе в сила след обнародването на закона, е забраната да се назначават хора на ръководни позиции на непълно работно време.

От 1 юли 2017 година конкурсите за дадена длъжност в държавната администрация ще се провеждат на два етапа – централизиран, чрез тест, който трябва да определи общите познания на кандидата, и децентрализиран, който ще се провежда от конкретния орган по назначаване, и който трябва да определи, дали кандидатът притежава специализираните компетенции, нужни за съответната длъжност.

Законопроектът ограничава и назначенията без конкурс – например за назначаване по заместване, кандидатът трябва да е преминал поне централизирания етап на конкурса, а не както досега, да отговаря на общите условия за назначаване. Забранява се назначаването на служители на ръководни позиции при непълно работно време, с мотив, че те ръководят служители, работещи на 8-часов работен ден.

Въвежда се и изискване за задължително провеждане на централизирания етап на конкурса, когато се назначава служител на непълно работно време. Управляващите ще забранят и назначаването на заместник в дадена длъжност за повече от един път, като се предвижда в 3-месечен срок от освобождаването на длъжността, администрацията да е длъжна да предприеме действия за нейното заемане.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.