Затягат правилата за назначаване на държавните служители, но от 2017-та година

Правителството затяга правилата за назначаване на държавните служители, но чак от средата на 2017 година. Тогава ще влезе в сила новият модел за провеждане на конкурс за заемане на държавна служба, който ще се провежда на два етапа.

Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за държавния служител, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, съобщи Дарик.

По-съществената поправка, която ще влезе в сила след обнародването на закона, е забраната да се назначават хора на ръководни позиции на непълно работно време.

От 1 юли 2017 година конкурсите за дадена длъжност в държавната администрация ще се провеждат на два етапа - централизиран, чрез тест, който трябва да определи общите познания на кандидата, и децентрализиран, който ще се провежда от конкретния орган по назначаване, и който трябва да определи, дали кандидатът притежава специализираните компетенции, нужни за съответната длъжност.

Законопроектът ограничава и назначенията без конкурс - например за назначаване по заместване, кандидатът трябва да е преминал поне централизирания етап на конкурса, а не както досега, да отговаря на общите условия за назначаване. Забранява се назначаването на служители на ръководни позиции при непълно работно време, с мотив, че те ръководят служители, работещи на 8-часов работен ден.

Въвежда се и изискване за задължително провеждане на централизирания етап на конкурса, когато се назначава служител на непълно работно време. Управляващите ще забранят и назначаването на заместник в дадена длъжност за повече от един път, като се предвижда в 3-месечен срок от освобождаването на длъжността, администрацията да е длъжна да предприеме действия за нейното заемане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес