Борисов към шефа на АПИ: Защо ми правите номера с тол системата!? (СНИМКИ) Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя или от съседните места, попита гневно премиерът

Борисов се срещна с президента на Федералната разузнавателна служба на Германия

Фондация „Тракия“: Властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция „Васил Божков“

Прокуратурата подхваща хулигана с джип „Порше“, който засече кола и спря пред нея в лявата лента на магистрала „Тракия“

Вандали отрязаха с флекс камера на тол системата (СНИМКИ) Повреденото съоръжение се намира на пътя към Бистрица

Цвета Караянчева: Съвременните ни послания никога не успяват да се извисят до подвига, до волята, до гения на Апостола

За колко сребърника е продаден Левски

Американски прелести с размер XXL в тежка категория

15 нови случая на новия коронавирус в Южна Корея и 1 в Хондурас

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Полиция блокира шуменското село Стоян Михайловски

Изпълнителната комисия на ГЕРБ не прие оставката на Георги Мараджиев като областен координатор на партията в Пловдив

Президентът реши да олекне още повече И намек няма за диктатура у нас, по-скоро се наблюдава тенденция към хаотичност

Как циганин се явява на изпит за шофьорска книжка?

Започват проверки в 50 ферми в района на първото огнище на птичи грип в Пловдивско

Затягат правилата за назначаване на държавните служители, но от 2017-та година

Правителството затяга правилата за назначаване на държавните служители, но чак от средата на 2017 година. Тогава ще влезе в сила новият модел за провеждане на конкурс за заемане на държавна служба, който ще се провежда на два етапа.

Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за държавния служител, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, съобщи Дарик.

По-съществената поправка, която ще влезе в сила след обнародването на закона, е забраната да се назначават хора на ръководни позиции на непълно работно време.

От 1 юли 2017 година конкурсите за дадена длъжност в държавната администрация ще се провеждат на два етапа – централизиран, чрез тест, който трябва да определи общите познания на кандидата, и децентрализиран, който ще се провежда от конкретния орган по назначаване, и който трябва да определи, дали кандидатът притежава специализираните компетенции, нужни за съответната длъжност.

Законопроектът ограничава и назначенията без конкурс – например за назначаване по заместване, кандидатът трябва да е преминал поне централизирания етап на конкурса, а не както досега, да отговаря на общите условия за назначаване. Забранява се назначаването на служители на ръководни позиции при непълно работно време, с мотив, че те ръководят служители, работещи на 8-часов работен ден.

Въвежда се и изискване за задължително провеждане на централизирания етап на конкурса, когато се назначава служител на непълно работно време. Управляващите ще забранят и назначаването на заместник в дадена длъжност за повече от един път, като се предвижда в 3-месечен срок от освобождаването на длъжността, администрацията да е длъжна да предприеме действия за нейното заемане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.