Великобритания с официални искания за реформи до Брюксел

Великобритания изпрати официални искания за реформи до Брюксел, а при неуспех в преговорите Лондон заплаши с излизане от ЕС.

Великобритания иска реформи в четири ключови области:

- да се подобри конкурентоспособността на съюза

- да има повече справедливост при решението на проблемите между страните във и извън еврозоната

- повече автономия за отделните правителства

- забрана мигрантите от страните-членки да получават социални помощи и придобивки във Великобритания за срок от четири години след пристигането си.

Последната мярка е определяна и като най-спорната.

ЕС трябва да се съгласи с "необратими промени", които да предефинират отношенията на Великобритания със съюза, заявява премиерът Дейвид Камерън.

"Ние сме горда, независима нация. Възнамеряваме да продължим да сме такива", заяви той пред публика в изследователския институт "Чатам хаус" в Лондон, като подчерта, че Великобритания иска "ясно, правно обвързващо и необратимо" да бъде изключена от ангажимента за все по-тесен съюз.

От Брюксел незабавно отговориха на писмото му, като определиха част от исканията като "много проблематични".

Реформите ще бъдат обсъдени на следващия Европейски съвет. Залогът е успех в преговорите или референдум за излизане на Великобритания от съюза. Допитването до народа може да се проведе най-рано през следващата година.

Камерън изключи и провеждането на евентуален втори референдум.

"Ако гласуваме да напуснем, тогава ще напуснем. Няма да има друго предоговаряне и друг референдум. Затова казвам на моите европейски колеги, с които преговарям, че това е последният ни шанс да оправим нещата – за Великобритания и за целия ЕС", каза британският премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят