Омбудсманът Манолова "за" машинно сканиране на изборните резултати

Омбудсманът Мая Манолова одобри идеята за машинно сканиране на изборните резултати, съобщи БНР.

Тя каза това по повод петиция, с която се иска омбудсманът да сезира Конституционния съд заради непреброените на местните избори преференции:

Аз смятам, че възмущението на гражданите е основателно, че имате всички основания за подобни жалби. Генералното решение е машинното гласуване. Вместо да има поне 500 машини в София, които да облекчат целия процес, ЦИК реши да включи само 50.

Теодор Георгиев, който беше кандидат за общински съветник от Реформаторския блок в София, каза, че съдът трябва да се произнесе дали незачетените преференции на практика са нарушили правата на избирателите:

Има нарушаване на конституционните права на гласоподавателите, защото техни гласове и техни преференции - като мажоритарни, не са били преброени. Ако имаме от една страна един гласоподавател, чийто глас е преброен, а на друг не е, това според мен е нарушение на член 10-и, принципът на Конституцията.

Според вносителите на петицията това би трябвало да бъде оповестено и ако са накърнени конституционни права, гласовете би трябвало да се преброят отново.

Теодор Георгиев уточни, че евентуално решение за зачитане на преференциите няма да повлияе на внесените вече жалби срещу сгрешените протоколи.

Омбудсманът Мая Манолова се ангажира да сезира институциите според правомощията си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини