Здравко Димитров - Връзкарят

"Областен управител съм от личната квота на премиера и ще налагам модела на управление "Бойко Борисов".” Така изключеният от парламентарната група на ГЕРБ Здравко Димитров отговори на въпроса дали стана областен управител на Пловдив от квотата на Реформаторския блок, който застана зад него като кандидат-кмет.

Бившият баскетболист стана първият член в историята на ГЕРБ, противопоставил се на официално одобрения от местните структури и Изпълнителната комисия на партията кандидат за кмет.

И първият, за когото подобен ход нямаше лоши последствия. Напротив - вместо да бъде наказан и пратен в девета глуха, както очакваха верните на кмета Иван Тотев ГЕРБ-ери, той беше издигнат във властта.

"Иван Тотев е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив, а Зико (прякорът на Здравко Димитров - б.а.) ми е само приятел", отсече премиерът Бойко Борисов през септември, когато дойде в Пловдив. Нищо че скъпият му Зико изложи партията си и отиде при реформаторите.

Преди това владиката Николай призова пловдивчани да гласуват за Димитров, а не за Тотев. "Който гласува за Тотев, да знае, че гласува против Божието дело", произнесе се митрополитът от амвона.

Часове след края на местните избори Иван Тотев и ГЕРБ-Пловдив номинираха Здравко Димитров за областен управител, все едно че нищо не е било. А Бойко Борисов и владиката събраха довчерашните непримирими врагове заедно в покоите на дядото.

Част от пловдивчани обявиха случващото се за „подигравка, цирк, порнография и политическа проституция“. Но имаше и гласове, че това е "държавническо мислене, тънък дипломатичен ход за благото, единството и спокойствието на града". Както и че в политиката няма вечни приятели и врагове, а вечни са само интересите.

Членове и симпатизанти на партии в Реформаторския блок пък се почувстваха измамени, защото на практика са гласували за ГЕРБ. На първия тур Зико събра 12 992 гласа. Той беше една от причините Тотев да отиде на драматичен балотаж. В небрано лозе се оказаха куп политически анализатори, които тръбяха, че Димитров е част от "ветрилото на Георги Гергов" заедно със Славчо Атанасов и Дани Каназирева. И заглушаваха гласа на градския лидер на БСП, който на старта на кампанията си обяви, че е сам срещу всички, а Дани и Зико не са от неговия отбор, защото няма бивши ГЕРБ-ери, както няма бивши полицаи.

Какво прави Здравко Димитров толкова важен и защо му се прощава политическото предателство? Видимите неща са, че му се гласува доверие да ходи на Молитвената закуска в Белия дом или да придружава благодатния огън от Ерусалим в правителствения "Фалкон".

Най-точен отговор на този въпрос може да даде само премиерът Борисов, а останалите могат да гадаят. Една от версиите е, че с налагането на Зико лидерът на ГЕРБ се опитва да контролира Тотев, който е човекът на Цветан Цветанов и Менда Стоянова в Пловдив. Както и да държи изкъсо коалиционните партньори от Реформаторския блок. Но това са само версии. Дори и най-близките до Димитров не знаят откъде и как е тръгнало приятелството му с Борисов. Само са чували за една изпусната от премиера реплика: "Ех, защо не те познавах от по-рано!"

БИВШ БАСКЕТБОЛИСТ И РЕСТОРАНТЬОР

Здравко Димитров е роден през 1963 г. в Пловдив, където завърша средно образование в Спортното училище и висше в ПУ "Паисий Хилендарски" със специалност спортна педагогика. Има магистърски степени по психология, публична администрация и финансов мениджмънт. Дългогодишен състезател по баскетбол с мачове и за националния отбор. Занимава се с частен бизнес до 2007 г., бил е собственик на бар и ресторант. През ноември 2007 г. печели мажоритарните избори за кмет на район "Западен" в Града под тепетата, а през 2011 г. е назначен за областен управител на Пловдив. Депутат от ГЕРБ в 42-рото и 43-тото народно събрание.

Доказан Човек и мъжкар

Здравко Димитров е доказан Човек (с голямо Ч) и мъжкар, който помага на хората, без да е длъжен да го прави. Навремето беше баскетболист, когото пловдивчани гледаха с кеф. От няколко години организира турнири в памет на покойния ми баща и в памет на други треньори по баскетбол, а това е свързано с финансови средства, които той дава от джоба си.

Александър Ненов, син на легендарния треньор по баскетбол Тодор Ненов

Спортист със силен дух

Със Здравко Димитров се познавам от дълги години и от съвместните ни спортни лагери във Варна. Той е спортист със силен дух, който не се огъва пред нищо. Здравко много помага на спорта в България - на децата и юношите. Той винаги е готов със свои средства, приятели и лични връзки да се бори за тази кауза.

Армен Назарян, двукратен олимпийски шампион по борба

Верен християнин

Г-н Димитров е верен християнин, зависим само от Десетте божи заповеди, от Библията, от Божията милост, който се е доказал и е построил много църкви.

Николай, Пловдивски митрополит

Куц кон

Реформаторският блок заложи на "куция кон" в Пловдив и направи грешна стъпка. Реформаторите заедно със Здравко Димитров получиха звучен шамар на местните избори.

Методи Андреев, депутат от ГЕРБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи