На 19 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 19.02.2020

Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Десетки чували с бюлетини задръстиха съда в Смолян, ще броят в три общини

Десетки чували с бюлетини задръстиха Административния съд в Смолян. Съдът има помещение за секретно деловодство, но за първи път то не стига, за да се поберат всички чували с бюлетини по заведените по жалбите дела за изборите.

„Рекорден брой са делата за изборите за Смолянска област. Досега не е имало толкова много дела, нито преди създаването на Административния съд, нито след това“, заяви председателят на Адманистративния съд Игнат Колчев. Досега са образувани 12 дела по жалби за оспорване на изборни резултати, докато при предишни местни избори е имало едва по три – четири. Очаква се да се броят бюлетините на две общини – Чепеларе и Рудозем, частично в Смолян и Баните, както и в девинското село Селча.

В Чепеларе се обжалва избора на общински съветници, заради недостигащи 4 гласа на кандидат на Движение 21, в Рудозем РБ и ГЕРБ обжалват избора на общински съветници заради нарушения. Ще се броят и бюлетините от балотажа за кмет в девинското село Селча, където има жалба за 30 души вписани в деня на изборите, заради които победителят спечелил с близо 20 гласа разлика. Ще се преглеждат и бюлетините в село Оряховец, община Баните по жалба за контролиран вот. Заради делата в съда се пазят близо 100 чувала с бюлетини.

„След изборите ще направя искане от Висшия съдебен съвет да се направи по-голямо помещение за такива случаи“, каза Колчев. По думите му има „вопиюща некомпетентност“ в общинските избирателни комисии в региона. С изключение на ОИК-Рудозем, останалите не знаели как да комплектоват документи по жалба. Колчев заяви, че ще настоява след изборите да се изменят и правилата за случайно разпределение на делата в административните съдилища, защото сега се получавал абсурдът един и същи съдия да трябва да гледа няколко дела с броене на бюлетини, което водело до физическата невъзможност да ги приключи в изисквания от закона едноседмичен срок.

Първите бюлетини, които гледа съдът след изборите в Смолян, са по жалба на кандидата за общински съветник от РБ Сафидин Чикуртев. Той и още двама кандидати от РБ оспорват недействителните бюлетини в пет от секциите в община Смолян. Оказа се, че няколко от определените за недействителни от комисиите бюлетини, са напълно редовни. Чикуртев успя да прибави само един глас към недостигащите му два, делото продължава.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.