Най-малко петима загинали при две нови земетресения в Индонезия

Взривиха банкомат в Казанлък По първоначална информация извършителите са успели да вземат парите в устройството

Членове на семейства, разделени от Корейската война, ще се срещнат днес в планински курорт в Северна Корея

Продължава борбата с пожара край Карлово

На 20 август 2018 да почерпят

Филип избра да е дете на природата След екзотичния остров Реюнион - живот назад към дивото

В Царските конюшни живели 27 семейства Режисьорката от БНТ Иванка Андонова гледала в комуната едномесечно бебе

Джон Болтън: САЩ, Израел и Русия искат Иран извън Сирия

Спасиха британка, паднала от борда на кораб край хърватския град Пула

Борисов отказа на Меркел България да приема бежанци от Германия (обзор) Хотспотове – да, но връщане - не

Президентът на Афганистан обяви прекратяване на огъня във войната срещу талибаните

Дензъл раздава шамари и куршуми Филмът направи солидни приходи в САЩ

11 часа обсада след разстрел за велосипед (обзор) Убиецът се скарал с жертвата заради кражба на колелото

Иранският външен министър обвини САЩ, че подготвят преврат в Ислямската република

Българските тамплиери приеха петима македонци Честването събра 120 дами и рицари край меча на Аспарух

МВФ: Без реформи не чакайте растеж

Тази година ръстът на икономиката ще е 1,7%

Правителството е пропуснало възможността да свие бюджетния дефицит, смята МВФ

Българското правителство трябва да продължи с реформите в енергетиката, пенсионната и здравната система, за да се постигне устойчив икономически растеж. Това препоръча Международният валутен фонд след края на редовната си мисия у нас от 4 до 9 ноември. Експертите прогнозират, че през 2015 г. родната икономика ще нарасне с 1,7%, а основният двигател ще е вътрешното търсене. Очакванията им са по-скромни от разчетите на Министерството на финансите, според които ръстът ще е 2%.

Необходими са още инвестиции в инфраструктурата и човешкия капитал, както и мерки за укрепване на бизнес средата, включително чрез намаляване на корупцията и налагането на върховенството на закона. Нужно е да се наложи и строг контрол на разходите, за да се постигнат фискалните цели за намаляване на дефицита до 2% през 2016 г., се посочва в изявлението на ръководителя на мисията на фонда Мишел Шанън.

Макар че безработицата в България намалява през последната година, очакванията са тя да остане висока спрямо предкризисните нива. Според експертите дефлационният тренд ще се пречупи със стабилизирането на цените на суровините.

Според МВФ управляващите са пропуснали възможността да намалят фискалния дефицит през тази година, въпреки че приходите са били по-добри от очакваните. Поради това експертите препоръчват по-строг контрол на държавните разходи до края на тази и през следващата година. Въпреки по-добрите приходи обаче правителството поиска актуализация на бюджет 2015 от парламента и увеличаване на дефицита до 3,3% от БВП.

Според фонда последните промени в пенсионната система са подобрили краткосрочните финансови потоци, но са увеличили рисковете пред дългосрочната му устойчивост. От голямо значение ще е реализирането на заявената от кабинета реформа на инвалидните пенсии. Друга препоръка е правителството да наблюдава внимателно въздействията, които произтичат от възможността за прехвърляне на средства между държавната и частната пенсионна система.

Контролът над лошите кредити е решаващ

МВФ приветства намерението на БНБ да проведе стрес тест на банковата система и да прегледа качеството на активите на трезорите през 2016 г. Според фонда предприетите от централната банка мерки са спомогнали за ограничаване на възможните негативни въздействия от кризата в Гърция върху българската банкова система. С избирането на управител и подуправители на БНБ е премахнат важен източник на несигурност при провеждането на политики, се посочва в доклада на експертите.

Според фонда прогресивното подобряване на корпоративните баланси и провеждането на следващите стъпки за контролиране на необслужваните заеми продължават да имат решаващо значение за сигурността на системата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.