МВФ: Без реформи не чакайте растеж

Тази година ръстът на икономиката ще е 1,7%

Правителството е пропуснало възможността да свие бюджетния дефицит, смята МВФ

Българското правителство трябва да продължи с реформите в енергетиката, пенсионната и здравната система, за да се постигне устойчив икономически растеж. Това препоръча Международният валутен фонд след края на редовната си мисия у нас от 4 до 9 ноември. Експертите прогнозират, че през 2015 г. родната икономика ще нарасне с 1,7%, а основният двигател ще е вътрешното търсене. Очакванията им са по-скромни от разчетите на Министерството на финансите, според които ръстът ще е 2%.

Необходими са още инвестиции в инфраструктурата и човешкия капитал, както и мерки за укрепване на бизнес средата, включително чрез намаляване на корупцията и налагането на върховенството на закона. Нужно е да се наложи и строг контрол на разходите, за да се постигнат фискалните цели за намаляване на дефицита до 2% през 2016 г., се посочва в изявлението на ръководителя на мисията на фонда Мишел Шанън.

Макар че безработицата в България намалява през последната година, очакванията са тя да остане висока спрямо предкризисните нива. Според експертите дефлационният тренд ще се пречупи със стабилизирането на цените на суровините.

Според МВФ управляващите са пропуснали възможността да намалят фискалния дефицит през тази година, въпреки че приходите са били по-добри от очакваните. Поради това експертите препоръчват по-строг контрол на държавните разходи до края на тази и през следващата година. Въпреки по-добрите приходи обаче правителството поиска актуализация на бюджет 2015 от парламента и увеличаване на дефицита до 3,3% от БВП.

Според фонда последните промени в пенсионната система са подобрили краткосрочните финансови потоци, но са увеличили рисковете пред дългосрочната му устойчивост. От голямо значение ще е реализирането на заявената от кабинета реформа на инвалидните пенсии. Друга препоръка е правителството да наблюдава внимателно въздействията, които произтичат от възможността за прехвърляне на средства между държавната и частната пенсионна система.

Контролът над лошите кредити е решаващ

МВФ приветства намерението на БНБ да проведе стрес тест на банковата система и да прегледа качеството на активите на трезорите през 2016 г. Според фонда предприетите от централната банка мерки са спомогнали за ограничаване на възможните негативни въздействия от кризата в Гърция върху българската банкова система. С избирането на управител и подуправители на БНБ е премахнат важен източник на несигурност при провеждането на политики, се посочва в доклада на експертите.

Според фонда прогресивното подобряване на корпоративните баланси и провеждането на следващите стъпки за контролиране на необслужваните заеми продължават да имат решаващо значение за сигурността на системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика