Проф. Калин Янакиев: Срещу Вартоломей I имаше „активно мероприятие”

Русофилски кръгове проведоха активна кампания срещу Вартоломей I, която беше започната около месец преди идването му.

Причината е желанието на Москва да имаме по-дълбока връзка с Русия, освен чисто политическата. Така философът и богослов проф. Калин Янакиев коментира пред bTV  скандала около посещението на Вселенския патриарх у нас.

Според професора целият сюжет има за цел да отмести обществения фокус от истински важните теми, които Вселенският патриарх коментира по време на визитата си в България.

Вартоломей I призова към включване на българската църква в всеправославния и междуконфесионалния диалог, от които е била изолирана дълго време, напомни професорът.

Освен това патриархът подчерта, че принадлежността към православната църква е наддържавна, посочи Янакиев. По думите му етнофилетизма (неумерена привързаност към етноса в рамките на църквата – бел.ред,) е една от най-големите ереси в църквата, защото в същината си религията е обединяваща и стои над етническата и националната принадлежност.

Относно искането за връщане на църковни светини на Гърция, Янакиев подчерта, че това не е първият път, в който се настоява България да върне свещените предмети на Гърция.

Според него няма представител на гръцката държава, който да не е изявил желанието си реликвите да бъдат върнати. Богословът обаче смята, че мястото им е в храма, а не в музея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини