Като на кино дойде Megane RS Най-бързият модел на Renault завива с четирите колела

Трансферът на Недялков – буря в чаша вода

Да твориш цветя от вафлена хартия Майсторката Петя Шмарова провежда обучения във Великобритания, Белгия, Сингапур

По-смъртоносно от болестите и войните

Принц Уилям пристигна в Йордания

Бесарабски младежи възраждат историята с народни носии Вадят грижливо пазените дрехи от сандъците на бабите

7 задържани след сблъсъците в Ботевград

Иван Лечев пред “Труд”: Смених алкохола с домашна ракия Не ми се иска синът ми да стане музикант

Райън Гослинг играе Нийл Армстронг Режисьор е Деймиън Шазел

Изобилие от събития съпътства най-очаквания музикален фестивал – “Francofolies.Blagoevgrad”

Япония и Сенегал не се биха в трилър с 4 гола

Бежански лагери извън ЕС иска Борисов България е против позицията на Европа за връщане на преселници в държавите на първа регистрация

Премиерът Борисов: България получи поздравления за активната работа по въпроса с миграцията

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 25 юни 2018

Лидерите на ЕС подкрепят откриването на центрове за прием на мигранти в Африка и на Балканите

Николай Милчев рисува ескизи от Атон

В претъпканата зала на галерия Credo bonum Николай Милчев представи едно свое необичайно поетическо творение – “Прелъстъ и светогорски стихотворения”. Изисканото, аристократично излъчване на книгата е само преддверието на божествената й мощ – ненатрапчиво потекла между редовете, с една мека “безвидност” (по думите на поета), граничеща с детайлно осветени парченца от великолепието на природата, от колорита на човешкото и трудноуловимата музика на смълчаната Вселена.

Говорим за изящен поетичен текст, монолитен в сюжетната си канава, роден в утробата на Атон, Заграфския манастир – този не само свещен топос, а и магнетично място за православния свят, където всеки пришълец първо събува обувките на суетата си, защото “в Света гора не можеш да настъпиш пеперуда”; там светската врява отстъпва пред “словореда на тишината”. Книгата съдържа 15 стихотворения и няколко стилизирани фотоса на манастира. Знаково стихотворение в този поетичен апотеоз на Бога е стихотворението “Молитва”: то не може да се преразкаже, прочетете го и вижте как поетът майсторски обръща ролите – Господ е в диалог със създадената от него жива материя. Тя самата го вика да се влее в нея, днес, когато “земята страда и цялата е в бръчки”…

В представянето на 3 ноември взеха участие Йото Пацов (редактор), проф. Маргарет Димитрова (автор на предговора), Анжела Димчева (литературен критик) и акустичната група “Точка БГ”. Повече от час продължи раздаването на автографи – такъв интерес към поезията рядко се случва, въпреки че всеки ден в София се представят нови стихосбирки.

“Прелъстъ и светогорски стихотворения”, Николай Милчев, ИК “Потайниче”, 48 стр., 12 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.