Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Тръгват дълбоководни сондажи за нефт и газ край Калиакра

От февруари до май догодина ще бъде направен първият дълбоководен сондаж за търсене на нефт и газ на 86 км от нос Калиакра в блока „Хан Аспарух“. Това заяви във Варна управителят на „Тотал Е&П България“ Кзавие Фожрас.

През 2012 г. френската компания заедно с австрийската „ОМВ“ и испанската „Репсол“ спечели конкурса за търсене и проучване на територията с площ 14 220 кв. км. До момента е направено сеизмично проучване от борда на кораб, който е събирал данни в 210-дневно плаване. Изработената на тяхна база 3D-карта на дъното е предоставена на българската държава, като може да се ползва и за учебни цели, подчерта Фожрас.

Стартът на проучванията се забави с месеци заради срива в цените на петрола, но от „Тотал“ са категорични, че няма да има нови промени в графиците. Според тях втори сондаж трябва да се извърши през първите 3 месеца на 2017 г. И двете проучвания ще са в район, където морето е дълбоко около 2000 м, а сондите ще дълбаят на 4000 м разположените на дъното скали, поясни Фожрас. За целта е нает последно поколение сондажен кораб, който ще пристигне от Западна Африка.

За транспорт на екипажа от 180 души до брега и обратно на борда компанията ще ползва хеликоптери, а в пристанище „Леспорт“ във Варненското езеро ще бъде оформена логистична база. Там ще пристават 3 спомагателни кораба, които ще превозват разбитите скали от морското дъно. Те могат да се преработват и след смесване с цимент да се произвежда бетон, поясни Фожрас. Според него дълбините на Черно море почти не са изследвани, тъй в цялата му акватория дотук са направени само 9 сондажа, а успешен е бил един – в румънски води.

„Ако в блока има промишлени залежи, първият добив може да се очаква след около 10 г. и това ще допринесе за енергийната независимост на България“, коментира Фожрас. Според него двете дълбоководни проучвания ще глътнат от 5 до 7 месеца, като за всеки сондажен ден компанията ще плаща между 700 000 и 1 млн. евро.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.