Русия иска избори в Сирия през 2017 г.

Опозицията вини Москва, че крепи диктатора на власт

Ердоган плаши Путин, че щял да се опари

Подобно на решителната си военна намеса в Сирия на страната на диктатора Башар ал Асад Русия пое лидерска роля и в усилията за намиране на политическо решение на кризата в близкоизточната й съюзничка.

В западните медии „изтече“ руски план, който бил пуснат за обсъждане в Съвета за сигурност от ООН, преди да влезе на дневен ред в събота във Виена на поредната серия международни преговори за мир в Сирия.

Документът, кръстен „Подход за решаване на сирийската криза“, предлага да започнат преговори между режима и представители на различни опозиционни фракции. Те трябва да се договорят за създаване на комисия, която до 18 месеца да съгласува конституционни промени. Комисията нямало да бъде оглавявана от Асад, а от консенсусна фигура.

Новата конституция трябвало да гарантира справедлив баланс на интересите, правата и задълженията на всички етнически и религиозни трупи в страната. А президентът трябвало да е главнокомандващ и да контролира спецслужбите и външната политика.

Предлага се реформата ще бъде подложена на референдум и вероятно към края на 2017 г. да има извънредни президентски избори.

В руския план не се посочва дали Асад ще остане на власт през преходния период. Опозиционната Сирийска национална коалиция обаче е убедена, че Москва иска да циментира „марионетката“ си в Дамаск и отхвърли предложенията.

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди „приятелски“ Русия, че „който налива масло в огъня, сам пада в него“. А премиерът Ахмет Давутоглу изрази готовност за сухопътно нахлуване в Сирия, но само в рамките на коалиционни сили.

277 руски и 15 US удара

Русия бомбардира в понеделник и вторник 277 терористични мишени в Сирия, като помогна на армията на режима да си върне ключова ВВС база в Алепо и да отблъсне офанзива на халифата срещу Хама. САЩ удариха 15 пъти в понеделник – в Дейр аз Зур и Хасака. Москва и Вашингтон си комуникирали по 2 пъти на ден за рейдовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия