На 16 юли 2018 да почерпят

Шампионът прибра 38 млн. долара

Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

Кооперация се запали в Шумен

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер в Япония Няма опасност от цунами

Очаква ни най-голямото лунно затъмнение за този век

Чумата донесли бежанци от Турция В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Протест на жители на пернишки квартал блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Ново огнище на птичи грип в добричкото село Миладиновци

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 юли 2018

Бежанските центрове в страната трябва да бъдат закрити, защото в тях няма много хора, а издръжката им е голяма, смята Джамбазки

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Никос Кодзиас: Споразумението за името Северна Македония ще получи зелена светлина от гръцкия парламент

Губим 30 години заради обжалвания 80% от поръчките се оспорват и затова изпълнението на обектите закъснява

Данък „уикенд“ мина първо сито (обзор)

С гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и АБВ парламентът прие на първо четене законовите промени, с които се въвежда т.нар. данък „уикенд“. Той предвижда да не се възстановява изцяло ДДС на фирмите за закупени недвижими имоти или автомобили на стойност над 5000 лв., които се ползват и за лични цели. Когато промяната бе внесена в парламента, от финансовото министерство обясниха, че тепърва ще разработят методика, която да определи какъв дял от ДДС-то да се възстановява. Въвежда се задължение за компаниите да подават специални декларации в Националната агенция за приходите как се разпределя ползването на имотите и колите между фирмените и личните нужди.

Поправката срещна отпор от Петър Славов (РБ) с мотива, че често собствениците на фирми, особено малки и средни, работят и през уикенда, затова е спорна възможността да се раздели ползването на фирмено и лично. Когато представяха поправката, от финансовото министерство обявиха, че са ползвали подобна практика в други държави.
С друга промяна се въвежда данък върху поземлените имоти в урегулирани граници, които са със статут на земеделска земя. Сега те са освободени от налог.
Депутатите отхвърлиха искането на БСП да се намали на 5% ДДС за бебешките храни и стоки. Не бе прието и предложението на социалистите да се възстановява авансово платеният годишен данък на хората с минимална работна заплата, както и опитът им с тези промени да се въведе прогресивен подоходен данък.

Плащанията в брой – само до 5000 лв.

Прагът на ограничението за плащания в брой в страната се намалява от 15 000 на 5000 лв. Промяната бе направена от депутатите в Закона за ограничаване на плащанията в брой през преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане, чието първо гласуване мина. Мотивът е, че в ЕС този праг е между 2000 и 3000 евро.

Според друга промяна живеещите в санирани с публични средства жилища няма да се възползват от предвиденото в закона облекчение при данък сгради. Мотивът е, че така би се получила неравнопоставеност с хората, които санират жилищата си със собствени средства.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.