Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 23 април 2018

ZDF: “Химическата атака” в Сирия е била фалшива (ВИДЕО)

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Циганин блудствал с 4-годишната си племенница (обзор)

Пуснато е движението по новия обходен път за смолянското село Тикале Зам.-министър Йовев инспектира мястото

Фенът терорист крие кой му е дал бомбата (обзор) Не е отхвърлена версията, че взривната смес е направена на стадиона

Проф. Лъчезар Трайков: Множествената склероза не е генетично заболяване Хроничната умора е един от първите симптоми

Броят на убитите при атентата в Кабул нарасна до 57 души

Д-р Христо Алексиев – един филантроп от Хамбург От 10 години българинът увлича сънародници и германци за каузата на отец Иван като организира здравен център в Якимово

„Мисия България“ превзе и Китай Откриха Българистичен център в Пекин

Еманюел Макрон смята Владимир Путин за силен лидер, който се стреми да направи Русия велика

Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро в Брюксел, организирано от евродепутата Ева Майдел (СНИМКИ)

Истински трупове и органи на изложба в София Гидове дават съвети за здравословен живот

“Балони на любовта” пред Народния театър с инициатива срещу омразата между разделените родители и децата им (СНИМКИ)

“Арсенал” вилнее в края

Данък „уикенд“ мина първо сито (обзор)

С гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и АБВ парламентът прие на първо четене законовите промени, с които се въвежда т.нар. данък “уикенд”. Той предвижда да не се възстановява изцяло ДДС на фирмите за закупени недвижими имоти или автомобили на стойност над 5000 лв., които се ползват и за лични цели. Когато промяната бе внесена в парламента, от финансовото министерство обясниха, че тепърва ще разработят методика, която да определи какъв дял от ДДС-то да се възстановява. Въвежда се задължение за компаниите да подават специални декларации в Националната агенция за приходите как се разпределя ползването на имотите и колите между фирмените и личните нужди.

Поправката срещна отпор от Петър Славов (РБ) с мотива, че често собствениците на фирми, особено малки и средни, работят и през уикенда, затова е спорна възможността да се раздели ползването на фирмено и лично. Когато представяха поправката, от финансовото министерство обявиха, че са ползвали подобна практика в други държави.
С друга промяна се въвежда данък върху поземлените имоти в урегулирани граници, които са със статут на земеделска земя. Сега те са освободени от налог.
Депутатите отхвърлиха искането на БСП да се намали на 5% ДДС за бебешките храни и стоки. Не бе прието и предложението на социалистите да се възстановява авансово платеният годишен данък на хората с минимална работна заплата, както и опитът им с тези промени да се въведе прогресивен подоходен данък.

Плащанията в брой – само до 5000 лв.

Прагът на ограничението за плащания в брой в страната се намалява от 15 000 на 5000 лв. Промяната бе направена от депутатите в Закона за ограничаване на плащанията в брой през преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане, чието първо гласуване мина. Мотивът е, че в ЕС този праг е между 2000 и 3000 евро.

Според друга промяна живеещите в санирани с публични средства жилища няма да се възползват от предвиденото в закона облекчение при данък сгради. Мотивът е, че така би се получила неравнопоставеност с хората, които санират жилищата си със собствени средства.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.