Шефът на КЕВР Иван Иванов: Парите в бюджетната рамка за догодина не ни стигат

За разлика от мнението на министерството на енергетиката за бюджета за догодина, Комисията за енергийно и водно регулиране ясно заявява, че предвидената бюджетна рамка и респективно разходен таван не позволява на КЕВР да изпълни своите възложени от закона правомощия. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи „Фокус”.

„Приходите, които комисията прогнозно ще събере за 2016 година са 11 405 000 лева. В същото време разходният таван, определен от Министерството на финансите е само 4 019 000 лв., което е почти 30% от приходите, които комисията събира ”, отбеляза той. „Второто, което за мен е особено важно е, че за да бъде комисията наистина компетентна и независима при взимането на своите решения, тя трябва да притежава необходимия експертен потенциал. На комисията са необходими нови 35 експерти”, допълни Иванов. По думите му, едновременно с това, поради навлизането на българската енергетика в много важен етап на започващо функциониране на енергийната борса и пълна либерализация на пазара, КЕВР добива една изключително важна роля за нормативната уредба при либерализация на пазара. Иванов отбеляза още, че комисията има средства и от основен ремонт на сградата, в която се намира, както и въвеждането на електронно обслужване на клиенти. „Всичко това изисква повишаването на разходния таван на комисията и аз отправят енергичен апел към народните представители на двете комисии да съдействат и да защитят искането на комисията разходния таван за 2016 година да бъде на стойност 6 202 000 лева”, заяви още Иванов.
След обсъждането на законопроекта за държавния бюджет за догодина министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде изслушана от двете комисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес