На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Експерти казват дали да преразпределят мандатите за съветници в Търново

Заключението на вещи лица ще е решаващо за това дали да има преразпределение на мандатите за общински съветници във Велико Търново. Това стана ясно в петък след като в Административния съд в старата столица се проведе трето заседание по делото за оспорване на изборните резултати за местни парламентаристи.

Жалбата срещу изборните резултати е подадена от коалиция “Патриотите-ВМРО” , гражданско сдружение “Нашият град” и кандидатът за общински съветник Румен Димитров. Съдът е назначил три вещи лица, които трябва да прегледат 3575 недействителни бюлетини, да определят има ли грешки в пресмятането и да посочат дали техният брой отговаря на упоменатия в протоколите.

“Експертизата ще бъде изслушана на 18 ноември, тогава ще бъдат представени и становищата на заинтересованите страни”, уточни председателят на Административния съд и съдия по делото Георги Чемширов.

На базата на експертните заключения и свидетелските показания съдът ще реши дали ще има преразпределение на мандатите, касиране на изборите или запазване на сегашната ситуация. Съдията посочи, че има заведено и дело срещу изборните резултати за общински съветници в Горна Оряховица, което ще се гледа на 16 ноември.И по двата казуса магистратите ще се произнесат до 20 ноември.

“По време на експертизата не се преброяват бюлетини. Да се обжалват изборните резултати, само за да се иска преброяване на бюлетините, граничи със злоупотреба с правото.Такова доказателствено средство няма в българския процесуален закон. Задачата на експертите е да сравнят броя на бюлетините с броя на вписаните в протоколите, както и да изяснят видовете недействителни бюлетинин на какво основание са определени като такива”, коментира още съдия Чемширов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.