Експерти казват дали да преразпределят мандатите за съветници в Търново

Заключението на вещи лица ще е решаващо за това дали да има преразпределение на мандатите за общински съветници във Велико Търново. Това стана ясно в петък след като в Административния съд в старата столица се проведе трето заседание по делото за оспорване на изборните резултати за местни парламентаристи.

Жалбата срещу изборните резултати е подадена от коалиция "Патриотите-ВМРО" , гражданско сдружение "Нашият град" и кандидатът за общински съветник Румен Димитров. Съдът е назначил три вещи лица, които трябва да прегледат 3575 недействителни бюлетини, да определят има ли грешки в пресмятането и да посочат дали техният брой отговаря на упоменатия в протоколите.

"Експертизата ще бъде изслушана на 18 ноември, тогава ще бъдат представени и становищата на заинтересованите страни", уточни председателят на Административния съд и съдия по делото Георги Чемширов.

На базата на експертните заключения и свидетелските показания съдът ще реши дали ще има преразпределение на мандатите, касиране на изборите или запазване на сегашната ситуация. Съдията посочи, че има заведено и дело срещу изборните резултати за общински съветници в Горна Оряховица, което ще се гледа на 16 ноември.И по двата казуса магистратите ще се произнесат до 20 ноември.

"По време на експертизата не се преброяват бюлетини. Да се обжалват изборните резултати, само за да се иска преброяване на бюлетините, граничи със злоупотреба с правото.Такова доказателствено средство няма в българския процесуален закон. Задачата на експертите е да сравнят броя на бюлетините с броя на вписаните в протоколите, както и да изяснят видовете недействителни бюлетинин на какво основание са определени като такива", коментира още съдия Чемширов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони