Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Експерти казват дали да преразпределят мандатите за съветници в Търново

Заключението на вещи лица ще е решаващо за това дали да има преразпределение на мандатите за общински съветници във Велико Търново. Това стана ясно в петък след като в Административния съд в старата столица се проведе трето заседание по делото за оспорване на изборните резултати за местни парламентаристи.

Жалбата срещу изборните резултати е подадена от коалиция „Патриотите-ВМРО“ , гражданско сдружение „Нашият град“ и кандидатът за общински съветник Румен Димитров. Съдът е назначил три вещи лица, които трябва да прегледат 3575 недействителни бюлетини, да определят има ли грешки в пресмятането и да посочат дали техният брой отговаря на упоменатия в протоколите.

„Експертизата ще бъде изслушана на 18 ноември, тогава ще бъдат представени и становищата на заинтересованите страни“, уточни председателят на Административния съд и съдия по делото Георги Чемширов.

На базата на експертните заключения и свидетелските показания съдът ще реши дали ще има преразпределение на мандатите, касиране на изборите или запазване на сегашната ситуация. Съдията посочи, че има заведено и дело срещу изборните резултати за общински съветници в Горна Оряховица, което ще се гледа на 16 ноември.И по двата казуса магистратите ще се произнесат до 20 ноември.

„По време на експертизата не се преброяват бюлетини. Да се обжалват изборните резултати, само за да се иска преброяване на бюлетините, граничи със злоупотреба с правото.Такова доказателствено средство няма в българския процесуален закон. Задачата на експертите е да сравнят броя на бюлетините с броя на вписаните в протоколите, както и да изяснят видовете недействителни бюлетинин на какво основание са определени като такива“, коментира още съдия Чемширов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.